--- ---

Galapagos is in de eerste zes maanden van 2018 dieper in de rode cijfers gedoken. Dit meldde het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf donderdagavond laat tijdens de publicatie van de halfjaarcijfers.

CEO Onno van de Stolpe sprak van een uiterst productieve 'research engine', wat in de eerste helft van het jaar meerdere initiaties heeft opgeleverd van klinische studies in de latere fase. Daarnaast wees de bestuurder op behaalde successen met het Reasearch & Development platform. "Onze pijplijn komt tot wasdom en we kunnen anticiperen op meer patiëntresultaten van steeds meer programma's de komende twee-drie jaar", zei Van de Stolpe. "Dit terwijl we in het zeer brede ontwikkelingsprogramma met filgotinib meerdere verwachte Fase 3 en Fase 2 resultaten gaan zien, om te beginnen later dit jaar", voegde hij toe.

Galapagos boekte in de eerste zes maanden van 2018 een operationeel verlies van 65,8 miljoen euro, in vergelijking met een verlies van 32,9 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 59,1 miljoen euro, tegenover een nettoverlies van 49,2 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet steeg van 73,0 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2017 naar 101,9 miljoen euro het afgelopen halfjaar.

De operationele cashburn bedroeg in de eerste zes maanden van 2018 95,0 miljoen euro, tegen 53,4 miljoen euro een jaar eerder. Aan Research & Development was het concern in de eerste helft van het jaar 151,4 miljoen euro kwijt, in vergelijking met 92,9 miljoen euro een jaar eerder. De kaspositie bedroeg eind juni 2018 1.066,8 miljoen.

Outlook

Galapagos verwacht een operationele cashburn in 2018 variërend van 180 tot 200 miljoen euro, terwijl het concern eerder nog uitging van 220 tot 240 miljoen euro.

Daarnaast meldde Galapagos er onder andere naar te streven om in het derde kwartaal de resultaten te rapporteren van diverse studies met de ontstekingsremmer filgotinib, waaronder de FINCH 2 en TORTUGA studies. Daarnaast meldde het concern ernaar te streven om later in 2018 de eerste dosering in de ISABELA Fase 3 studie met GLPG1690 te laten plaatsvinden en te starten met de de ROCCELLA Fase 2 studie met GLPG1972 en de PINTA Fase 2 studie met GLPG1205.

Het aandeel Galapagos sloot donderdag op een rood Damrak 2,1 procent lager op 92,22 euro.

Geef een reactie