--- ---

Heineken heeft in het eerste halfjaar van 2018 de biervolumes zien stijgen, maar ziet een daling in winstmarges. Dat maakte de bierbrouwer maandag voorbeurs bekend. 

De geconsolideerde biervolumes stegen naar 112,7 miljoen hectoliter, tegenover 101,3 miljoen hectoliter in dezelfde periode vorig jaar. Dit is een autonome toename van 4,5 procent.

De bedrijfsconsensus ging uit van 110,9 miljoen hectoliter. Vooral het Amerikaanse continent en Azië droegen aan de stijging bij. De volumes in Europa bleven vrijwel onveranderd.

De geconsolideerde operationele winst (BEIA) ging in de eerste zes maanden met 2,9 procent omlaag van 1.805 miljoen euro naar 1.754 miljoen euro. De consensus lag hier op 1.879 miljoen euro.

De autonome omzet kwam uit op 10.777 miljoen euro. Vorig jaar was dit nog 10.475 miljoen euro en de consensus was 10.826 miljoen euro.

Heineken zal een interim-dividend uitkeren van 0,59 euro per aandeel. Dit was een jaar eerder nog 0,54 euro.

Jean-François van Boxmeer, CEO van Heineken, verwacht voor de tweede helft van 2018 een continuering van de omzetgroei. Wel verwacht hij een lagere operationele groeimarge. Heineken stelde dat de economische omstandigheden bovendien volatiel zullen blijven en gaat uit van een negatieve impact van wisselkoerseffecten op de jaaromzet en operationele winst ten opzichte van 2017. Wel verwacht de brouwer dat de omzet- en operationele winstgroei op autonome basis sneller zal aantrekken in de tweede helft van dit jaar.

Heineken is wel negatiever geworden over de ontwikkeling van de operationele winstmarge dit jaar. Het bedrijf voorziet dat de marge met 20 basispunten zal dalen.

 

Geef een reactie