--- ---

Olieprijs hoger gesloten

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 19 juli 2018

Markt herstelt van eerdere verliezen.

 De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten, nadat Saoedi Arabië meldde niet van plan te zijn de markt over te bevoorraden.

Direct na het commentaar van de Saoedische functionaris van de OPEC steeg de prijs voor een vat ruwe olie met circa 1 procent. De functionaris meldde tevens voor de maand augustus een daling van de export met 100.000 vaten per dag te voorzien ten opzichte van de voorgaande maand, terwijl de export in juli vrijwel gelijk zal zijn aan de export in de maand juni.

Eerder op de dag stond de olieprijs nog lager, nadat een dag eerder uit de meest recente data van de Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn gestegen.

In de week eindigend op 6 juli stegen de olievoorraden met circa 5,8 miljoen vaten tot 411,1 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 3,2 miljoen tot 235,8 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie met 0,4 miljoen vaten daalden tot 121,3 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 96,7 naar 94,3 procent.

Handelaren merkten echter op dat de stijging van de voorraden, in combinatie met een toename van de productie door Saoedi Arabië en andere grote producenten, het opwaarts potentieel voor olie blijven beperken.

In juni besloten de OPEC, onder leiding van Saoedi Arabië, en Rusland om de productie met ongeveer 1 miljoen vaten per dag te verhogen, gedeeltelijk ter compensatie van het wegvallen van de aanvoer uit Iran, na het Amerikaanse besluit om uit het nucleaire akkoord te stappen en het land opnieuw sancties op te leggen.

De augustusfuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag 1,0 procent hoger, ofwel 0,70 dollar, op 69,46 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

Geef een reactie