--- ---

Prijs van koopwoning stijgt tot recordniveau – NVM

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 12 juli 2018

Een derde woningen boven vraagprijs verkocht.

 De prijs van een koopwoning is in het afgelopen kwartaal gestegen tot een recordniveau van gemiddeld 288.000 euro. Vergeleken met een jaar eerder is er sprake van een stijging van 10,4 procent. Dit heeft donderdagochtend makelaarsvereniging NVM gemeld.

De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 45 dagen, zestien dagen minder dan een jaar geleden. “Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest”, aldus Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM.

Het woningaanbod is in een jaar tijd met een derde gedaald. Er stonden halverwege het afgelopen kwartaal bij NVM-makelaars 48.300 woningen te koop. Op de totale bestaande koopwoningmarkt bedroeg dit aantal 69.000. Door het geringe woningaanbod wordt een derde van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Een trend op de Nederlandse woningmarkt is nu dat mensen eerst een huis kopen en daarna hun woning verkopen. "In de crisis was dat precies andersom", zegt Jaarsma. "Toen was het vooral zaak eerst een koper te vinden voor de huidige woning."

Geef een reactie