--- ---

EC ziet sterke groei Nederlandse economie

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 12 juli 2018

In 2019 wel lichte afvlakking.

 De Europese Commissie voorziet dit jaar een groei van de Nederlandse economie met 2,8 procent, wat hoger is dan het gemiddelde van 2,1 procent voor de eurozone als geheel. Dit bleek donderdag uit de nieuwe zomerramingen van de Europese Commissie.

"Na een solide groei van 2,9 procent in 2017 is de groei van het Nederlandse BBP in het eerste kwartaal wat teruggevallen. De toename van het BBP in de eerste drie maanden werd voornamelijk gestimuleerd door een hogere consumptie", stelde de EC.

In 2019 zal de Nederlandse groei licht afvlakken en uitkomen op 2,5 procent, denkt Brussel.
De EC verwacht dit jaar een inflatie van 1,5 procent, voornamelijk veroorzaakt door een hogere olieprijs. In 2019 zal de inflatie toenemen naar 2,3 procent. Belangrijkste oorzaak hiervoor is de btw-verhoging van 6 naar 9 procent.

Voor de gehele eurozone verwacht de Commissie dit jaar een groei van 2,1 procent om in 2019 licht te dalen tot 2,0 procent. In 2017 bedroeg de groei nog 2,4 procent. De inflatie voor 2018 en 2019 wordt geraamd op 1,7 procent. Licht onder de doelstelling van de ECB van net geen 2,0 procent. In de lente luidde de prognose voor de inflatie nog 1,5 en 1,6 procent respectievelijk.

Geef een reactie