--- ---

Rode start Wall Street in verschiet

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 11 juli 2018

Trump speelt weer hoofdrol.

 Wall Street maakt zich op voor een lagere opening, nu het handelsconflict weer op de voorgrond treedt.

Vannacht dreigden de Verenigde Staten met nieuwe importheffingen van 10 procent op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese goederen.

Handelsgezant Robert Lighthizer maakte duidelijk dat de nieuwe heffingen een reactie zijn op het handelen van China, dat afgelopen vrijdag importheffingen van 25 procent zette op Amerikaanse goederen, nadat de VS hetzelfde had gedaan op Chinese waar.

"China heeft sindsdien wraak genomen tegen de VS door tarieven te zetten op 34 miljard dollar aan Amerikaanse export naar China, en dreigingen op nog eens 16 miljard dollar. Het deed dit zonder enige internationale juridische basis of rechtvaardiging", aldus Lighthizer.

"Een gepaste reactie" noemde de handelsgezant de vannacht aangekondigde heffingen.

Het zal pas vermoedelijk in september duidelijk worden welke tegenmaatregelen China gaat nemen, zo verwacht econoom Iris Pang van ING, aangezien de VS tegen het einde van augustus definitief besluiten over de nieuwe heffingen.

Pang ziet verschillende opties voor China, waaronder beperkingen voor Amerikaanse bedrijven in China en een limiet voor het aantal Amerikaanse toeristen dat China bezoekt. Ook een verkoop van Amerikaans staatspapier behoort tot de mogelijkheden. Hierdoor zou de rente in de VS omhoog kunnen worden gestuwd.

De ogen waren al gericht op de Amerikaanse president Donald Trump, die vandaag zijn opwachting maakte in Brussel voor een tweedaagse NAVO-top. De president vindt dat de Verenigde Staten onevenredig veel geld bijdragen aan de militaire alliantie. Bovendien oordeelde hij dat Duitsland zo'n beetje aan de ketting ligt van Rusland. Aanstaande maandag ontmoet hij in Helsinki de Russische president Vladimir Poetin. 

Op Twitter waarschuwde Trump de EU ook nog eens. Regels zouden het volgens de president onmogelijk maken voor Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven om zaken te doen in Europa.

Macro-economisch is de blik vanmiddag gericht op de Verenigde Staten met de producentenprijzen over juni, de groothandelsvoorraden over mei en de wekelijkse olievoorraden. Tevens wordt vandaag een rapport over juli verwacht van oliekartel OPEC. 

Voor de producentenprijzen van de Amerikanen ligt de verwachting op maandbasis op een stijging met 0,2 procent tegen een plus van 0,5 procent in mei op maandbasis. De stijging van deze prijzen zonder rekening te houden met de effecten van voedsel en energie komt naar verwachting ook uit op 0,2 procent op maandbasis. Dat was in mei een stijging van 0,3 procent.

De groothandelsvoorraden komen in de prognoses 0,5 procent hoger uit dan een maand eerder. 

De olievoorraden lopen voor de week die eindigt op 7 juli naar verwachting met 3,6 miljoen vaten terug. 
 
Olie noteerde woensdag in het rood. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 73,68 dollar, terwijl een september-future Brent 1,9 procent lager bewoog op 77,34 dollar. 

Slotstanden

De S&P 500 index sloot dinsdag 0,4 procent in de plus op 2.793,84 punten en de Dow Jones index won 0,6 procent op een slotstand van 24.919,66 punten. De Nasdaq hield het bij 7.759,20 punten en daardoor een vrijwel vlak slot.

Geef een reactie