--- ---

In 2019 meer dan 100 miljoen vaten per dag nodig

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 11 juli 2018

OPEC voldoende aanbod voor stabiele markt.

 De vraag naar olie zal in 2019 de 100 miljoen vaten per dag overstijgen, maar vrees voor een verstoorde markt is er niet. Dit is de verwachting van oliekartel OPEC, zo bleek woensdagmiddag uit het maandelijkse olierapport dat het kartel verstrekt.

Voor dit jaar mikt OPEC op een behoefte van 98,85 miljoen vaten per dag, een stijging van 1,65 miljoen vaten. Voor 2019 voorziet het kartel nog eens een toename van 1,45 miljoen vaten per dag.

Volgend jaar zullen olieproducenten die niet zijn aangesloten bij het kartel 2,1 miljoen vaten per dag meer produceren, zo is de verwachting van OPEC, nadat er dit jaar al 2,0 miljoen vaten zullen bijkomen. Voor 2019 betekent dit een productie van 61,64 miljoen vaten per dag. De groei wordt daarbij vooral aangejaagd door een hogere productie in de Verenigde Staten.

De vraag naar olie geleverd door OPEC zal volgend jaar vermoedelijk op 32,2 miljoen vaten per dag liggen. Dat is 0,8 miljoen vaten minder dan voor 2018 voorzien. Mocht de wereldeconomie op stoom blijven en toch een grotere behoefte aan olie hebben volgend jaar, dan heeft OPEC naar eigen zeggen "voldoende aanbod om de een stabiele markt te ondersteunen".

Geef een reactie