--- ---

Europese beurzen sluiten lager

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 11 juli 2018

Handelsconflict weer prominent in focus.

 De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag diep in de rode cijfers geëindigd, door hernieuwde vrees bij beleggers voor een wereldwijde handelsoorlog, nadat de Verenigde Staten China opnieuw voor het blok zetten door nieuwe importheffingen aan te kondigen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index zakte 1,3 procent tot 381,40 punten, de Duitse DAX verloor 1,5 procent tot 12.417,13 punten en de Franse CAC 40 daalde 1,5 procent naar 5.353,93 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,3 procent lager op 7.591,96 punten.

"Het escalerende handelsconflict tussen de twee grootste economieën vormt een aanzienlijke bedreiging voor de mondale economische groei en stabiliteit", stelde Lukman Otunuga van FXTM. "Er zijn geen winnaars. Beleggers zullen waarschijnlijk de rest van de week voorzichtig blijven, aangezien het sentiment wereldwijd naar verwachting fragiel zal zijn."

Beleggers zullen in dit klimaat riskantere beleggingen inruilen voor veilige havens, dacht Otunuga.

Het Witte Huis dreigde dinsdagavond om nog een 200 miljard dollar aan Chinese importgoederen te belasten met importheffingen van 10 procent. Daarmee verdiepte zich de kloof met Beijing.

Weliswaar komt er in augustus nog een evaluatiemoment, maar de boodschap aan de handelspartners was duidelijk: Amerika deinst niet terug voor een handelsoorlog. Vorige week voerden de VS al heffingen door op 34 miljard dollar aan Chinese goederen, waarna Beijing met een gelijk bedrag aan Amerikaanse importen terugsloeg.

Het Chinese ministerie van handel noemde de nieuwe heffingen "totaal onacceptabel" en stelde dat het gedrag van de Amerikanen niet alleen China maar de hele wereld schaadt.

Beleggers zochten de uitgang op de aandelen- en grondstoffenmarkten. Als China minder ruimte krijgt om te handelen zou de wereldwijde vraag naar grondstoffen wel eens kunnen dalen.
"Handelaren beginnen bang te worden", concludeerde David Madden van CMC Markets.

Trump is woensdag en donderdag in Brussel voor een NAVO-top. De president vindt dat de Verenigde Staten te veel geld bijdragen aan de militaire alliantie en wil geld zien van de EU. Aanstaande maandag ontmoet Trump in Helsinki de Russische president Vladimir Poetin.

Persbureau Reuters meldde woensdag verder dat de monetaire beleidsmakers van de Europese Centrale bank verdeeld zijn over de vraag of de rente al in juli volgend jaar omhoog zou kunnen, of pas in de herfst. Vorige maand zei de ECB dat de rente zeker "gedurende de zomer" van 2019 laag blijft, maar sommige beleidsmakers denken dat de centrale bank zich dan te lang vastlegt, namelijk tot oktober 2019.

Macro-economische data kwamen vooral uit de Verenigde Staten, met een sterker dan verwachte stijging van de producentenprijzen over juni, die een hogere inflatie van de consumentenprijzen voorspelt.

Ook was er een beperkte toename van de groothandelsvoorraden over mei. Eerder op de dag bleken de Japanse producentenprijzen te zijn gestegen in juni, maar iets minder sterk dan in mei. Ook de toename van machine-orders in Japan vertraagde.

Olie noteerde woensdag in het rood, ondanks een sterke daling van de olievoorraden in de Verenigde Staten, omdat handelaren vrezen voor lagere economische groei door de handelsoorlog. De olieprijs daalde met ruim 2 procent in New York, tot 72,36 dollar, terwijl Brent-olie dik 3 procent goedkoper werd.

De euro/dollar noteerde op 1,1716, nadat de dollar steun kreeg van beleggers die veilige havens zochten. De hogere producentenprijzen zorgden niet voor opwaartse druk. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1734 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1745 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Page Group boekte in het tweede kwartaal met de internationale activiteiten een dubbelcijferige brutowinstgroei. Alleen op de Britse thuismarkt daalde de winst met 2 procent. Het aandeel sloot 1,3 procent lager.

Fox legde een verhoogd bod van 14,50 Britse pond neer op Sky. Daarmee werd het concurrerende bod van Comcast ruim gepasseerd. Het aandeel Sky was de afgelopen dagen al vooruit gesprint met een voorlopige notering op ruim 15 Britse pond. Woensdag eindigde Sky 0,5 procent lager in Londen, terwijl Fox 3,6 procent inleverde op Wall Street. Comcast won 1,9 procent.

De druk op grondstofprijzen vertaalde zich in lagere koersen voor aandelen van metaalproducenten en mijnbouwers als Glencore dat 4,8 procent inleverde. Anglo American zakte 3,9 procent en Antofagasta 3,3 procent.

Olieproducenten hielden het ook niet droog: BP verloor 3,2 procent, Shell 2,2 procent en Total 2,7 procent.

Burberry verloor 4,3 procent. Het boekte door wisselkoerseffecten nauwelijks omzetgroei, met een omzet van 479 miljoen Britse pond. Tegen constante wisselkoersen nam de omzet echter met 3 procent. De vergelijkbare groei lag afgelopen kwartaal op 3 procent. Dat was wel een procentpunt minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De fabrikant voorziet voor dit jaar en volgend jaar nog steeds een stabiele omzet en winstmarge, bij constante wisselkoersen.

Sainsbury heeft een nieuwe topman ter vervanging van David Tyler: Martin Scicluna. De koers daalde 0,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden woensdag rond het sluiten van de Europese beurzen lager.

De S&P 500 index noteerde 0,5 procent in de min op 2.778,83 punten en de Dow Jones index zakte 0,6 procent tot 24.761 punten. De Nasdaq verloor 0,5 procent tot 7.717 punten.

Geef een reactie