--- ---

Europese beurzen lager rond middaguur

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 11 juli 2018

Handelsconflict weer prominent in focus.

 De Europese beurzen noteerden woensdag rond het middaguur lager, nu de Verenigde Staten China opnieuw voor het blok zetten door nieuwe importheffingen aan te kondigden. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index zakte 1,2 procent tot 381,66 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,3 procent op 12.444,08 punten en de Franse CAC 40 daalde 1,2 procent op 5.366,98 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,2 procent lager op 7.600,37 punten.

De stevige taal en vooral dreiging van de Verenigde Staten richting China om nog een 200 miljard dollar te belasten met importheffingen van 10 procent, zorgde voor een terughoudend sentiment op de effecten- en grondstofmarkten. Een in handelsvrijheden beknot China zou wel eens minder vraag naar grondstoffen in de markt kunnen leggen, dan het nu doet.  

Trump is vandaag en donderdag in Brussel voor een NAVO-top. De president vindt dat de Verenigde Staten onevenredig veel geld bijdragen aan de militaire alliantie. Bovendien oordeelde hij dat Duitsland zo'n beetje aan de ketting ligt van Rusland. Aanstaande maandag ontmoet hij in Helsinki de Russische president Vladimir Poetin. 

De Japanse producentenprijzen over juni lieten woensdag op maandbasis in een voorlopige meting een stijging zien, maar die bleef licht achter bij het cijfer over mei. Op jaarbasis was de prijsstijging vorige maand in overeenstemming van de data over mei. 

De machine-orders in Japan zijn in mei opnieuw gestegen, maar in een beduidend lager tempo, zo bleek woensdagochtend vroeg al. 

Valutaspecialiste Georgette Boele van ABN AMRO ziet voor woensdag de niet-monetaire bijeenkomst in Frankfurt van de Europese Centrale Bank als een ander belangrijk thema voor vandaag. Het gaat in Duitsland om twintig jaar statistiek ter gelegenheid waarvan een aantal prominente ECB-bestuurders zullen spreken, waaronder Yves Mersch, Peter Praet en Daniele Nouy. 

Macro-economische data komen vandaag grotendeels alleen nog uit de Verenigde Staten met de producentenprijzen over juni, de groothandelsvoorraden over mei en de wekelijkse olievoorraden. Vandaag wordt ook het olierapport over juli verwacht van oliekartel OPEC.  
 
Olie noteerde woensdag in het rood.

De euro/dollar noteerde op 1,1710. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1734 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1745 op de borden. 

Bedrijfsnieuws 

Page Group boekte in het tweede kwartaal een dubbelcijferige groei van de bruto winst. Alleen in het Verenigd Koninkrijk boekte de recruiter een lagere winst. Waar internationaal een dubbelcijferige groei werd gerealiseerd, daalde de winst in het tweede kwartaal op de thuismarkt met 1,9 procent. Het aandeel koerste desalniettemin 2,3 procent lager.

Fox heeft een bod van 14,50 Britse pond neergelegd voor Sky plc. Daarmee wordt Comcast, dat al eerder een bod op Sky deed, ruimschoots gepasseerd. De koers van het aandeel Sky was de afgelopen dagen al vooruit gesprint met een voorlopige notering op ruim 15 Britse pond. Woensdag noteerde de koers van het aandeel 0,6 procent lager.

De druk op grondstofprijzen vertaalde zich in lagere koersen voor aandelen van mijnbouwers als Glencore dat vier procent inleverde. Anglo American zakte 3,7 procent en Antofagasta krap 3,0 procent. BHP Billiton tenslotte liep krap drie procent terug.

Olieproducenten hielden ook niet droog: BP verloor circa 2,5 procent, Shell 1,8 procent en Total 1,7 procent.

Burberry heeft door wisselkoerseffecten geen omzetgroei weten te realiseren, zo meldde het bedrijf woensdag in een trading update. De omzet van Burberry steeg fractioneel naar 479 miljoen Britse pond. Tegen constante wisselkoersen nam de omzet echter met 3 procent toe. De vergelijkbare omzetgroei lag afgelopen kwartaal op 3 procent. Dat was wel een procentpunt minder dan de groei in het eerste kwartaal van vorig jaar. Voor dit jaar paste Burberry de outlook niet aan. De fabrikant voorziet voor dit jaar en volgend jaar een stabiele omzet en winstmarge tegen constante wisselkoersen. De koers van het aandeel Burberry daalde net geen drie procent.

Sainsburry heeft een nieuwe topman ter vervanging van David Tyler: Martin Scicluna. De koers van het aandeel zakte woensdag circa een half procent.

Futures Wall Street 

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet.

De S&P 500 index sloot dinsdag 0,4 procent in de plus op 2.793,84 punten en de Dow Jones index won 0,6 procent op een slotstand van 24.919,66 punten. De Nasdaq hield het bij 7.759,20 punten en daardoor een vrijwel vlak slot.

Geef een reactie