--- ---

Beursblik: Pimco waarschuwt voor naderende recessie

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 11 juli 2018

Langetermijnrisico's eurozone sneller realiteit dan verwacht.

Beleggers moeten voorzichtig zijn met staatsobligaties en risicovolle bedrijven in de periferie van de eurozone, nu de langetermijnrisico's voor de wereldeconomie zich al op korte termijn lijken te manifesteren. Dat stelden economen van obligatiespecialist PIMCO woensdag in een rapport.

Als langetermijnontwikkeling voorspelde Pimco recent de opkomst van radicaal-populistisch verzet tegen kapitaal, vrijhandel en de gevestigde orde, wat in de komende jaren zal leiden tot oplopende overheidsuitgaven, minder invloed van de centrale banken, escalerende geopolitieke conflicten en een wereldwijde recessie. 

Met de verkiezing van een populistische regering in Italië zien we dat nu al gebeuren, stellen de economen: deze coalitie koerst aan op lagere belastingen, meer overheidsuitgaven en een mogelijke exit uit de eurozone.

De eurozone mist intussen de mechanismes om een komende recessie mee op te vangen. De Europese Centrale Bank die de eurozone tot nu toe als lijm samenbond, zal ook moeilijk opnieuw de kastanjes uit het vuur kunnen slepen, vreest Pimco. Zo is er in verschillende landen politieke weerstand tegen het opkoopprogramma, dat volgend jaar afloopt, en dat daardoor moeilijk weer kan worden opgestart. D

aarbij zal zo'n herstart van monetaire stimulering misschien niet eens veel kunnen uitrichten, als er spanningen op de markt komen die veroorzaakt worden door euroskeptische regeringen in eurozonelanden, met onhoudbaar begrotingsbeleid.

PIMCO voorspelt dat een recessie, die binnen drie tot vijf jaar verwacht wordt, minder diep zal zijn dan voorgaande recessies, maar langer zal duren, omdat er minder ruimte is voor monetaire en fiscale stimulering. Ook zijn de politieke risico's voor een uiteenvallende eurozone en spanningen tussen de supermachten VS en China groter geworden.

"Al met al verschuiven de uitdagingen voor de eurozone naar de korte termijn", concluderen Andy Bosomworth en Nicola Mai van PIMCO. De vermogensbeheerder adviseert beleggers om meer flexibiliteit in te bouwen in de beleggingsportefeuille, ook als het potentiële rendement daardoor daalt.

Geef een reactie