--- ---

Beursblik: Chinese tegenmaatregelen laten op zich wachten

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 11 juli 2018

Mogelijk limiet aan aantal Amerikaanse toeristen.

 Het zal pas vermoedelijk in september duidelijk worden welke tegenmaatregelen China gaat nemen in reactie op de verdere escalatie van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Dit verwacht econoom Iris Pang van ING.

De Amerikaanse regering publiceerde woensdag een lijst met Chinese producten waarvoor zij invoerheffingen van 10 procent wil zetten. In totaal gaat het om 200 miljard dollar aan goederen. Met de lijst stuurt de regering van president Donald Trump aan op een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China.

Pang ziet verschillende opties voor China, waaronder beperkingen voor Amerikaanse bedrijven in China en een limiet voor het aantal Amerikaanse toeristen dat China bezoekt. Ook een verkoop van Amerikaans staatspapier behoort tot de mogelijkheden. Hierdoor zou de rente in de VS omhoog kunnen worden gestuwd.

China kan als vergelding zelf ook opnieuw de invoerheffingen voor Amerikaanse goederen gaan verhogen of quota instellen, "maar dit is geen ideale optie, omdat China hiermee de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO schendt. China hecht juist veel aan zijn goede reputatie binnen de WTO en wil die niet op het spel zetten", denkt Pang.

Geef een reactie