--- ---

Beursblik: Duitse beleggers nog steeds bezorgd over handelsoorlog

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 10 juli 2018

ZEW volgens ING geen perfecte indicator.

 De daling van de Duitse ZEW index wijst erop dat beleggers nog steeds bezorgd zijn over de gevolgen van de mondiale handelsoorlog op de economische groei. Dit stelde econoom Carsten Brzeski van ING dinsdag.

De ZEW index voor het economisch sentiment liet vorige maand een stevige daling zien, zo bleek dinsdagochtend uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut. De ZEW-verwachtingsindex kwam in juli uit op 24,7 negatief, terwijl economen vooraf uitgingen van 19,0 negatief. In juni stond index op 16,1 negatief

Het was de zesde opeenvolgende daling. Hierdoor bereikte de ZEW index het laagste niveau sinds augustus 2012.

"Sinds het begin van 2018 is de stemming rond de Duitse economie in een achtbaan terechtgekomen, variërend van overdreven opgewekt en optimistisch tot bijna depressief en pessimistisch." Dit heeft volgens de econoom te maken met de wisselende economische data. "Wij denken dat de waarheid ergens in het midden ligt."

Volgens de econoom van ING is de Duitse economie bezig met een veranderingsproces richting een normale economische groei. "Niets wijst erop dat de economie zich op de rand van een ravijn bevindt", aldus Brzeski. Hij stelt ook dat een flinke daling van de ZEW index in het verleden juist werd gevolgd door een sterke groei van de Duitse economie.

Geef een reactie