--- ---

Boete SBM Offshore kan wellicht hoger oplopen dan verwacht. De smeergeldaffaire blijft dooretteren voor SBM Offshore al blijft hoogte uiteindelijke boete onduidelijk.

Een rechtbank in Brazilië heeft besloten dat oliebedrijf Petrobras in totaal circa 893 miljoen dollar moet inhouden van zijn maandelijkse betalingen aan SBM Offshore als schadevergoeding in verband met de vermeende omkooppraktijken voor 2012. Boete kan dus hoger dan verwacht uitvallen.

Dit bepaalde de 12e federale rechtbank van Rio de Janeiro vrijdag. Het totale bedrag komt volgens de rechtbank overeen met de "civiele boete en schadevergoeding wegens afwijkingen in contracten met Petrobras", aldus de procureur van de Republiek in Rio de Janeiro. Die wees er ook op dat destijds 300.000 dollar richting de campagnekas van Partido dos Trabalhadores verdween.

SBM meldde vrijdag al het absoluut oneens te zijn met het tussentijdse besluit en zei op zoek te zijn naar meer duidelijkheid en alle passende maatregelen te nemen op zijn belangen te verdedigen.

Het betreft een tussentijdse beslissing, waarmee de rechtbank vooruitloopt op een in een later stadium eventueel toe te kennen schadevergoeding. "Alvorens een beslissing te nemen over de bedragen die moeten worden ingehouden, vraagt de rechter om meer informatie bij Petrobras en SBM Offshore", meldde de Nederlandse oliedienstverlener.

In 2012 stak de smeergeldaffaire de kop op, waarbij SBM Offshore miljoenen aan steekpenningen betaalde om contracten te krijgen van staatsoliemaatschappij Petrobras.

In 2014 trof SBM een schikking ter waarde van 240 miljoen dollar met de Nederlandse justitie en recenter werd een akkoord bereikt met de Amerikaanse justitie voor een boete bedrag van 238 miljoen dollar.

Om de kwestie in Brazilië te schikken, reserveerde SBM in het verleden circa 280 miljoen dollar, om vervolgens geïnformeerd te worden dat een zogeheten "clementie-overeenkomst" met de Braziliaanse autoriteiten en het Braziliaanse concern Petrobras niet door de TCU werd geaccepteerd, waarna de betrokken partijen terugkeerden naar de onderhandelingstafel.

Het aandeel SBM Offshore noteerde maandag op een groen Damrak 1,8 procent lager op 12,06 euro.

Geef een reactie