--- ---

Positief Amerikaanse banenrapport fungeerde vrijdag als bliksemafleider voor handelsoorlog.

De Amsterdamse beurs gaat naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street koerste vrijdagavond nog overtuigend in het groen na een positief ontvangen banenrapport.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. Vrijdag steeg de index al met 0,2 procent, waardoor op weekbasis fractioneel terreinwinst werd geboekt met een slotstand van 553,62 punten.

Het Amerikaanse banenrapport fungeerde vrijdag als bliksemafleider voor de voortslepende handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en enkele belangrijke bondgenoten.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten bleek in juni harder gestegen dan een maand eerder. Er kwamen 213.000 banen, terwijl economen rekenden op ongeveer 200.000 stuks. Opvallend was evenwel dat de werkloosheid in juni juist met 0,2 procentpunt steeg naar 4,0 procent. Economen hadden gerekend op een onveranderd percentage van 3,8 procent. Belangrijker dan de banengroei, noemde Rabobank echter het gemiddelde uurloon, dat in juni steeg met 0,05 dollar tot 26,98 dollar. Op jaarbasis stegen de lonen met 2,7 procent.

"Perfect is het woord voor het banenrapport. Het was fantastisch, letterlijk niets mis mee", zei marktanalist Phil Orlando van Federated Investors. "Niet alleen was de banengroei beter dan verwacht, maar er waren ook positieve herzieningen voor de voorgaande maanden. Ondertussen steeg het werkloosheidspercentage door de groeiende participatiegraad, terwijl tegelijkertijd de looninflatie daalde. We hebben dus een aantrekkende economie, met een aantrekkende arbeidsmarkt zonder dat de inflatie op hol slaat. Dat is allemaal extreem positief voor de aandelenmarkten", voegde hij toe.

De Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 won uiteindelijk bijna 1 procent, nadat de futures voorbeurs aanvankelijk nog wezen op een verliesdag. Amerika en China voerden ’s ochtends importheffingen door op goederen afkomstig uit het andere land ter waarde van 34 miljard dollar. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde bovendien nog heffingen achter de hand te hebben op goederen voor nog eens honderden miljarden dollars.

"We verwachten absoluut dat de volatiliteit hoog blijft, omdat de handelsvooruitzichten onzeker blijven", waarschuwde Orlando.

Beleggers snakken naar meer afleiding en kijken reikhalzend uit naar de start van het cijferseizoen. Morgen opent PepsiCo de boeken over het tweede kwartaal. Vrijdag is de beurt aan de financiële giganten Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo. Beleggers op Beursplein 5 moeten nog even geduld hebben.

Een augustus-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 1,2 procent, ofwel 0,86 dollar, hoger op 73,80 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis daalde de olieprijs de afgelopen handelsweek 0,5 procent. De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1767. Rond het slot van de Europese beurzen vrijdag verhandelde het muntpaar nog op 1,1760. Vrijdagochtend kregen beleggers voor elke euro 1,1693.

Het sentiment in Azië was vanochtend opmerkelijk positief, waarbij de Shanghai Composite zelfs bijna twee procent klom. De Nikkei index in Tokio won 1,3 procent.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg. Wel bleek de Duitse export weer harder gegroeid dan de import in mei, gerekend op maandbasis.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 9,3 miljoen passagiers, een stijging van 3,7 procent op jaarbasis. Het vrachtverkeer bij Air France-KLM steeg in de afgelopen maand, gerekend naar omzet per ton per kilometer, met 3,2 procent op jaarbasis.

Royal Bank of Canada plaatste Altice Europe en KPN op de favorietenlijst met koersdoelen van respectievelijk 6,00 en 3,80 euro en voor beide aandelen een koopaanbeveling.

Galapagos is klaar met het ontwerp voor een klinisch onderzoek naar de werking van het middel GLPG1205 tegen longfibrose. Het kandidaat-medicijn zal nu 26 weken lang worden toegediend bij maximaal zestig patiënten, in een dosis van 100 milligram per dag.

ASR Nederland is niet van plan om een Tier 1 obligatie vervroegd af te lossen in reactie op een voorgestelde belastingwijziging. Het betreft een achtergestelde obligatie met een eeuwigdurende looptijd ter waarde van 300 miljoen euro met een coupon van 4,625 procent.

Hunter Douglas nam een belang van 70 procent in het Poolse Akant, een leverancier van op maat gemaakte raambekledingproducten, over. Dit maakte het Nederlandse bedrijf maandag voorbeurs bekend, zonder financiële details te melden.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,9 procent tot 2.759,82 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 24.456,48 punten en de Nasdaq sloot 1,3 procent hoger op 7.688,39 punten.

Geef een reactie