Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 2 juli 2018 16:37

Ook zonder aftrekbaarheid houdt ING vast aan coco’s

ING Groep blijft vasthouden aan zijn hybride obligaties of coco's als aanvullend kernkapitaal, ook wanneer de fiscale aftrekbaarheid van de couponrente op deze eeuwigdurende leningen volgend jaar vervalt. Dit zei een woordvoerder van de bank maandag.

"We blijven geloven in dit instrument", zei woordvoerder Christoph Linke tegen ABM Financial News. Hij kon niet zeggen wat precies de financiële gevolgen van het schrappen van de aftrekbaarheid zullen zijn voor de bank, ook omdat de wetswijziging nog niet is gepubliceerd.

ING heeft voor 3,25 miljard euro aan coco's uitstaan, die op zijn vroegst tussen 2020 en 2025 mogen worden afgelost, met jaarlijkse couponrentes variërend van 6,000 tot 6,875 procent.

Het ministerie van Financiën meldde vrijdag het kabinetsbesluit om de fiscale aftrekbaarheid van het kapitaalinstrument vanaf 1 januari 2019 te schrappen. Een overweging daarbij was een recente reactie uit Brussel. Daar heerst twijfel of er geen sprake is van staatssteun, omdat het belastingvoordeel van dit type obligatie alleen toevalt aan de financiële sector. Om te voorkomen dat reeds verleende belastingaftrek door de banken moet worden terugbetaald, wordt de regeling nu preventief geschrapt.

De Nederlandse Vereniging van Banken stelde maandag in een reactie namens de bankensector dat het besluit als een verrassing komt. De banken menen dat de verliesabsorberende obligaties bijdragen aan de financiële stabiliteit. "Banken gaan ervan uit dat het effect van de maatregel wordt meegewogen bij de totale lastendruk op de financiële sector", aldus de NVB. "Ook dient een gelijk Europees speelveld te blijven bestaan."

De opslagen op aanvullend Tier 1-kapitaalinstrumenten van Nederlandse banken stegen maandag op het nieuws. De zogeheten spreads op sommige coco's van Rabobank en ABN AMRO stegen maandag met 20 tot 35 basispunten, zeiden kredietanalisten van ING Bank tegen ABM Financial News.

Dit weerspiegelt de vrees bij beleggers dat de banken de stukken vervroegd gaan aflossen. Dat is doorgaans toegestaan na een 'tax event' of gewijzigde fiscale behandeling. Normaal gesproken worden dit soort 'eeuwigdurende' obligaties na vijf of tien jaar afgelost, maar dat kan in bepaalde omstandigheden ook eerder.

De kredietanalisten betwijfelden of Nederlandse banken het alternatieve kapitaal ook daadwerkelijk versneld zullen aflossen. De toezichthouder moet daar goedkeuring voor geven en zal niet graag zien dat de kapitaalbuffer hierdoor afneemt. Ook moet de bank rekening houden met zijn reputatie bij institutionele beleggers.

De regering denkt dat aandelenkapitaal of ingehouden winst voor banken beter risico's absorbeert dan het 'aanvullende' Tier 1-kapitaal. Daarom vindt het kabinet het niet langer een goede prikkel voor banken om fiscaal voordeel te bieden voor coco's. Dit stond eigenlijk al aangekondigd in het regeerakkoord, zeiden de kredietanalisten.

Volgens het Financieele Dagblad zal het schrappen van de aftrekbaarheid de jaarlijkse kosten van Nederlandse banken en verzekeraars in totaal met ongeveer een half miljard euro verhogen, op basis van een doorrekening door het Centraal Planbureau. Deze rekening zal naar verwachting worden neergelegd bij klanten, bijvoorbeeld door middel van hogere rentetarieven voor kredieten.

Nederlandse noteerden noteerden maandag vlak tot lager. Het aandeel ABN AMRO noteerde vlak. ING verloor 0,1 procent . Certificaten van Rabobank koersten 1,3 procent lager op 117,30 euro. 

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken