fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 27 juni 2018

Europese beurzen bewegen richting hogere opening

 De Europese beurzen gaan woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. 

IG Markets voorziet een openingswinst van 54 punten voor de Duitse DAX, een plus van 12 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 16 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag vlak tot licht lager.

Macro-economisch was er gisteren in Europa geen nieuws van betekenis.

De Amerikaanse president Donald Trump stookte het vuurtje met zijn partners nog wat verder op. Hij meldde op Twitter dat het Amerikaanse onderzoek naar invoerheffingen op auto's uit de Europese Unie in de afrondende fase zit.

Bedrijfsnieuws

BMW verloor 0,5 procent. De Duitse autoproducent waarschuwde voor de sluiting van Britse fabrieken als de Brexit de toeleveringsketen zou schaden. Ook sectorgenoten Daimler en Volkswagen hadden het lastig, als gevolg van de uitspraken van Trump. Daimler werd 0,8 procent goedkoper en Volkswagen daalde ook 0,8 procent. Beiersdorf was koploper in Frankfurt met een winst van 2,2 procent.

Bedrijven actief in halfgeleiders lieten dinsdag een herstel zien, na maandag rake klappen te hebben gekregen. STMicroelectronics won 1,9 procent, Infineon steeg 0,7 procent en ASML werd ook 0,7 procent duurder.

Mijnbouwers zaten dinsdag in de lift. BHP Billiton noteerde 2,0 procent hoger, terwijl Rio Tinto 0,9 procent steeg en Anglo American 1,1 procent won.

Carnival noteerde 3,1 procent hoger, waarmee de cruiseshipbeheerder herstelde van verliezen een dag eerder, toen het concern zijn winstverwachting voor het hele boekjaar verlaagde.

J Sainsbury daalde 2,3 procent, nadat uit de meest recente data van Kantar Worldpanel bleek dat de omzet in de twaalf weken eindigend op 17 juni daalde, terwijl het marktaandeel van het supermarktconcern terugliep van 16 procent naar 15,6 procent. Tesco verloor 1,2 procent. Hoewel de grootste supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk een 1,4 procent hogere omzet boekte, daalde het marktaandeel van 27,9 procent naar 27,7 procent.

ProSiebenSat.1 Media steeg 1,8 procent, nadat UBS het advies verhoogde van Verkopen naar Neutraal, terwijl het koersdoel werd verlaagd van 25,00 euro naar 24,00 euro.

Euro STOXX 50 3.368,72 (0,0%) 
STOXX Europe 600 377,25 (0,0%) 
DAX 12.234,34 (-0,3%) 
CAC 40 5.281,29 (-0,1%) 
FTSE 100 7.537,92 (+0,4%) 
SMI 8.477,98 (+0,2%) 
AEX 547,27 (+0,1%) 
BEL 20 3.709,84 (0,0%) 
FTSE MIB 21.419,27 (+0,3%) 
IBEX 35 9.637,40 (0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures wijzen op een nipt hogere opening van Wall Street, na een licht hoger slot op dinsdag.

De Amerikaanse president Donald Trump besloot nog een tandje bij te schakelen in zijn dreigementen aan het adres van belangrijke handelspartners. Op Twitter schreef hij dat het Amerikaanse onderzoek naar invoerheffingen op auto's uit de Europese Unie in de afrondende fase zit.

Volgens Trump hebben Europese autofabrikant lang geprofiteerd van de Verengde Staten, in de vorm van handelsbarrières en heffingen. Maar uiteindelijk zal dit worden rechtgetrokken, aldus de president, die beloofde dat dit niet lang zal duren.

"We krijgen andere landen zo ver dat ze hun heffingen en handelsbarrières terugbrengen en wegnemen". Dat is volgens Trump ook nodig omdat hierdoor Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven jarenlang achtergesteld zijn.

"Ze moeten het eerlijk spelen of ze zullen heffingen betalen", dreigde de president, die ook de Amerikaanse fabrikant Harley-Davidson op de korrel nam.

Het iconische motormerk wil vanwege importheffingen fabrieken verplaatsten naar buiten Amerika, maar dat was tegen het zere been van Trump.

"Een Harley-Davidson zou nooit in een ander land gebouw mogen worden, nooit!”, aldus de verbolgen president op Twitter. Mocht de fabrikant zijn plannen doorzetten dan is dit volgens de president "het begin van het einde".

Beleggers konden verder reageren op een tweetal macro-economische cijfers. De huizenprijzen in de grootste steden in Amerika blijven stijgen, maar dat geldt niet voor het consumentenvertrouwen. The Conference Board meldde een daling van de vertrouwensindex van 128,8 naar 126,4.

De euro/dollar werd dinsdagavond verhandeld op 1,1642. Maandagavond bij het slot op Wall Street was dit 1,1696.

Olie werd flink duurder. De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 2,45 dollar, ofwel 3,6 procent, hoger op 70,53 dollar.

De Verenigde Staten zouden volgens persbureau Bloomberg en zakenzender CNBC druk uitoefenen op bondgenoten om hun olie-import uit Iran per 4 november volledig te staken. Dit in nasleep van het besluit van Amerika om de nucleaire deal met Iran op te zeggen en nieuwe sancties te zullen instellen.

ExxonMobil steeg 1,1 procent en Chevron werd 1,2 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

De kritiek van Trump ging niet compleet aan Harley-Davidson voorbij. Het aandeel daalde 0,6 procent. De motorfabrikant meldde maandag dat de importheffingen van de Europese Unie op de motorfietsen van het bedrijf zo enorm stijgen dat de prijs van een gemiddelde motor met 2.200 dollar toeneemt. De fabrikant meldde de groothandelsprijzen aan dealers niet te verhogen omdat dit een "onmiddellijk en duurzaam nadelig effect" zou hebben.

Huizenbouwer Lennar won 4,9 procent, na beter dan verwachte kwartaalresultaten. Lennar behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 5,5 miljard dollar, hetgeen flink meer was dan de 3,3 miljard dollar een jaar eerder. Daardoor steeg de nettowinst van 214 miljoen naar 310 miljoen dollar. CEO Stuart Miller schreef de resultaten toe aan "aanhoudend sterke fundamenten in de huizenmarkt". Daarbij werden zorgen over oplopende rentes en bouwkosten weggenomen door de lage werkloosheid en stijgende lonen. Miller verwacht dat Lennar de sterke prestaties ook in de tweede jaarhelft een vervolg zal weten te geven.

GE werd 7,8 procent duurder. Het concern is van plan de gezondheidszorgdivisie af te splitsen en zijn belang in oliedienstverlener Baker Hughes van de hand te doen, zo meldde The Wall Street Journal dinsdag, wat vervolgens door de onderneming werd bevestigd. Daarnaast streeft het concern naar een versterking van de balans, waarbij GE van plan is om de schulden met 25 miljard dollar te verminderen en een schuldratio, dat wil zeggen nettoschuld tegenover EBITDA, wordt nagestreefd van minder dan 2,5 per 2020. GE wil voor ruim 500 miljoen dollar aan kosten besparen dankzij een slankere bedrijfsstructuur.

Salesforce.com sloot 1,7 procent hoger, na het nieuws dat medewerkers naar verluidt een petitie hebben ondertekend met de vraag aan CEO Marc Benioff om de contracten van het softwarebedrijf met de Amerikaanse douane- en grensbewaking opnieuw te evalueren, gezien het recente optreden van de regering Trump aan de Amerikaanse grens.

FactSet verhoogde het dividend nadat in het afgelopen kwartaal meer omzet werd geboekt, terwijl ook de winst steeg dankzij een lagere belastingdruk. Het aandeel verloor toch 5,2 procent.

S&P 500 index 2.723,06 (+0,2%)
Dow Jones index 24.283,11 (+0,1%)
Nasdaq Composite 7.561,63 (+0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag in het rood, met een min van 0,1 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,5 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225 22.326,11 (-0,1%)
Shanghai Composite 2.831,58 (-0,5%)
Hang Seng 28.713,80 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1654. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1642 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1672 op de borden.

USD/JPY Yen 109,94
EUR/USD Euro 1,1654
EUR/JPY Yen 128,12

MACRO-AGENDA:

08:45 Consumentenvertrouwen - Juni (Fra)
10:00 Geldhoeveelheid M3 - Mei (eur)
10:00 Consumenten- en ondernemersvertrouwen - Juni (Ita)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Orders duurzame goederen - Mei (VS)
16:00 Aanstaande woningverkopen - Mei (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

09:00 - Beursgong Envipco (NL)
10:30 Gimv - Jaarvergadering (BE)
13:00 General Mills - Cijfers vierde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

december 10, 2019

Verliezers 2019 zijn winnaars in januari

december 10, 2019

AEX technische analyse 9 december

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud