--- ---

AEX opent vermoedelijk licht hoger

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 27 juni 2018

Stevig koopadvies voor beursnieuweling Adyen.

 De Amsterdamse beurs gaat vermoedelijk hoger openen. De future op de AEX noteerde minder dan een uur voor de openingsgong 0,1 procent hoger.

De macro-economische agenda is vandaag redelijk gevuld. Beleggers zullen vooral letten op de Amerikaanse duurzame goederen vanmiddag en ook de olievoorraden kunnen weer op aandacht rekenen.

De Amerikaanse president Donald Trump besloot dinsdag nog een tandje bij te schakelen in zijn dreigementen aan het adres van belangrijke handelspartners. Op Twitter schreef hij dat het Amerikaanse onderzoek naar invoerheffingen op auto's uit de Europese Unie in de afrondende fase zit.

Volgens Trump hebben Europese autofabrikant lang geprofiteerd van de Verengde Staten, in de vorm van handelsbarrières en heffingen. Maar uiteindelijk zal dit worden rechtgetrokken, aldus de president, die beloofde dat dit niet lang zal duren.

"We krijgen andere landen zo ver dat ze hun heffingen en handelsbarrières terugbrengen en wegnemen". Dat is volgens Trump ook nodig omdat hierdoor Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven jarenlang achtergesteld zijn.

"Ze moeten het eerlijk spelen of ze zullen heffingen betalen", dreigde de president.

De euro/dollar werd vanochtend verhandeld op 1,1658. Dinsdagavond bij het sluiten van Wall Street was dit 1,1642.

De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 2,45 dollar, ofwel 3,6 procent, hoger op 70,53 dollar. De Verenigde Staten zouden volgens persbureau Bloomberg en zakenzender CNBC druk uitoefenen op bondgenoten om hun olie-import uit Iran per 4 november volledig te staken. Vanochtend steeg de olieprijs licht door.

Bedrijfsnieuws

Galapagos en Servier kondigden dinsdagavond de start aan van de wereldwijde ROCCELLA Fase 2 studie met S201086/GLPG1972 bij artrosepatiënten. Galapagos krijgt een mijlpaalbetaling van 9 miljoen euro zodra de eerste patiënt wordt gedoseerd. Op basis van de overeenkomst krijgt Galapagos ook mijlpaalbetalingen en royalty's bij commercialisering buiten de VS.

Envipco krijgt vanochtend een tweede notering in Amsterdam, naast de bestaande notering in Brussel. Daarmee speelt Envipco met zijn timing in op nieuwe wetgeving in een aantal Europese landen. Dit zei CEO Gool Santchurn dinsdag tegen ABM Financial News.

Berenberg is woensdag gestart met het volgen van beursnieuweling Adyen met een koopaanbeveling en een koersdoel van 590,00 euro.

Behalve ASR Nederland hebben ook de Duitse verzekeraar Allianz en het Nederlandse Aegon belangstelling voor een mogelijke overname van Vivat. Dat schreef de Telegraaf woensdag.

Slotstanden Wall Street

Wall Street is dinsdag met kleine winsten gesloten. De Dow Jones index won 0,1 procent op 24.283,11 punten. De breder samengestelde S&P 500 index steeg 0,2 procent en de Nasdaq index werd 0,4 procent duurder.

Geef een reactie