Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 26 juni 2018

Krap winstje op Damrak dankzij zwaargewichten

 De Amsterdamse beurs heeft de koersklap van maandag een halt weten toe te roepen door dinsdag 0,1 procent hoger te sluiten op 547,27 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump stookte het vuurtje desalniettemin nog wat verder op. Hij meldde op Twitter dat het Amerikaanse onderzoek naar invoerheffingen op auto's uit de Europese Unie in de afrondende fase zit.

Volgens Trump hebben Europese autofabrikant lang geprofiteerd van de Verenigde Staten, in de vorm van handelsbarrières en heffingen. Maar uiteindelijk zal dit worden rechtgetrokken, aldus de president, die beloofde dat dit niet lang zal duren.

"We krijgen andere landen zo ver dat ze hun heffingen en handelsbarrières terugbrengen en wegnemen". Dat is volgens Trump ook nodig omdat hierdoor Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven jarenlang achtergesteld zijn.

"Ze moeten het eerlijk spelen of ze zullen heffingen betalen", dreigde de president.

In tegenstelling tot maandag leek de markt ditmaal niet zo onder de indruk van de nieuwe dreigementen van Trump.

Macro-economisch was er verder niet heel veel te beleven, op twee cijfers uit Amerika na. De huizenprijzen doen het nog altijd goed, maar het consumentenvertrouwen daalt wel.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1672. Maandagavond bij het slot op Wall Street was dit 1,1696.

Stijgers en dalers

In de AEX behoorden Philips en DSM tot de koplopers met winsten van 1,2 en 0,9 procent. ASML steeg 0,7 procent, nadat het aandeel en feitelijk de hele sector maandag tot de kop van Jut behoorde. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees daarbij ook op een adviesverhoging door AlphaValue, dat besloot om ASML van de verkooplijs te halen.

Indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever wonnen ook, respectievelijk 1,2 en 0,4 procent. JP Morgan Cazenove bracht een rapport uit waarin Shell werd genoemd als leidend binnen de sector qua aandeelhoudersrendement. Ook kan Shell volgens de analisten het beste inspelen op een volatiele olieprijs.

De grootste daler was KPN met een verlies van 2,1 procent. Aegon daalde 1,4 procent.

In de Midcap ging Sligro Food Group 0,8 procent hoger. Toezichthouder ACM is inmiddels akkoord met de verkoop van 130 vestigingen van Emté aan Jumbo en Coop. "Naast de goedkeuring door de ACM hebben ook de betrokken Ondernemingsraden een positief advies uitgebracht. Partijen verwachten op korte termijn tot de afrondende transactie te komen", meldde Sligro vanmiddag.

Nog wat beter dan Sligro deed AMG het met een dagwinst van 1,2 procent.

Net als ASML was er ook herstel voor Besi. Het aandeel won 0,3 procent.

Fugro en Air France-KLM waren de sterkste dalers in de AMX met verliezen van respectievelijk 2,2 en 4,6 procent.

Onder de kleinere aandelen was ICT Group spekkoper met een winst van 3,8 procent. Maandag ging er nog meer dan zeven procent bij ICT aan koerswaarde verloren. Acomo steeg 2,6 procent, maar Pharming moest 3,4 procent prijsgeven en Beter Bed werd 3,1 procent goedkoper.

Ondanks steun van de jaarvergadering, alle agendapunten werden goedgekeurd, daalde het aandeel MKB Nedsense 8,5 procent. Daarentegen won Probiodrug 6,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel won Wall Street licht.

De Aandeelhouder TV

september 20, 2019

Wederopstanding Britse pond

september 20, 2019

AEX week 38 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 20, 2019

Risico’s in jacht op rendement

september 20, 2019

Pharming rekent op betere tweede jaarhelft

Columns

Nieuw
21 sep 09:12 Redactie

Nu in de bonus: certificaten en 5 concrete tips

20 sep 22:11 Nico Bakker

Technische analyse DSM: spannend steunscenario

20 sep 14:04 Matthijs Kok

Heeft WeWork haar eigen ramen ingegooid?