Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 26 juni 2018 22:18

Kleine winsten op Wall Street

 Wall Street is dinsdagavond met kleine winsten gesloten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent naar 24.283,11 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,2 procent op 2.723.06 punten en techbeurs Nasdaq koerste 0,4 procent hoger op 7.561,63 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump besloot nog een tandje bij te schakelen in zijn dreigementen aan het adres van belangrijke handelspartners. Op Twitter schreef hij dat het Amerikaanse onderzoek naar invoerheffingen op auto's uit de Europese Unie in de afrondende fase zit.

Volgens Trump hebben Europese autofabrikant lang geprofiteerd van de Verengde Staten, in de vorm van handelsbarrières en heffingen. Maar uiteindelijk zal dit worden rechtgetrokken, aldus de president, die beloofde dat dit niet lang zal duren.

"We krijgen andere landen zo ver dat ze hun heffingen en handelsbarrières terugbrengen en wegnemen". Dat is volgens Trump ook nodig omdat hierdoor Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven jarenlang achtergesteld zijn.

"Ze moeten het eerlijk spelen of ze zullen heffingen betalen", dreigde de president, die ook de Amerikaanse fabrikant Harley-Davidson op de korrel nam.

Het iconische motormerk wil vanwege importheffingen fabrieken verplaatsten naar buiten Amerika, maar dat was tegen het zere been van Trump.

"Een Harley-Davidson zou nooit in een ander land gebouw mogen worden, nooit!”, aldus de verbolgen president op Twitter. Mocht de fabrikant zijn plannen doorzetten dan is dit volgens de president "het begin van het einde".

Beleggers konden verder reageren op een tweetal macro-economische cijfers. De huizenprijzen in de grootste steden in Amerika blijven stijgen, maar dat geldt niet voor het consumentenvertrouwen. The Conference Board meldde een daling van de vertrouwensindex van 128,8 naar 126,4.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1642. Maandagavond bij het slot op Wall Street was dit 1,1696.

Olie werd flink duurder. De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 2,45 dollar, ofwel 3,6 procent, hoger op 70,53 dollar.

De Verenigde Staten zouden volgens persbureau Bloomberg en zakenzender CNBC druk uitoefenen op bondgenoten om hun olie-import uit Iran per 4 november volledig te staken. Dit in nasleep van het besluit van Amerika om de nucleaire deal met Iran op te zeggen en nieuwe sancties te zullen instellen.

ExxonMobil steeg 1,1 procent en Chevron werd 1,2 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

De kritiek van Trump ging niet compleet aan Harley-Davidson voorbij. Het aandeel daalde 0,6 procent. De motorfabrikant meldde maandag dat de importheffingen van de Europese Unie op de motorfietsen van het bedrijf zo enorm stijgen dat de prijs van een gemiddelde motor met 2.200 dollar toeneemt. De fabrikant meldde de groothandelsprijzen aan dealers niet te verhogen omdat dit een "onmiddellijk en duurzaam nadelig effect" zou hebben.

Huizenbouwer Lennar won 4,9 procent, na beter dan verwachte kwartaalresultaten. Lennar behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 5,5 miljard dollar, hetgeen flink meer was dan de 3,3 miljard dollar een jaar eerder. Daardoor steeg de nettowinst van 214 miljoen naar 310 miljoen dollar. CEO Stuart Miller schreef de resultaten toe aan "aanhoudend sterke fundamenten in de huizenmarkt". Daarbij werden zorgen over oplopende rentes en bouwkosten weggenomen door de lage werkloosheid en stijgende lonen. Miller verwacht dat Lennar de sterke prestaties ook in de tweede jaarhelft een vervolg zal weten te geven.

GE werd 7,8 procent duurder. Het concern is van plan de gezondheidszorgdivisie af te splitsen en zijn belang in oliedienstverlener Baker Hughes van de hand te doen, zo meldde The Wall Street Journal dinsdag, wat vervolgens door de onderneming werd bevestigd. Daarnaast streeft het concern naar een versterking van de balans, waarbij GE van plan is om de schulden met 25 miljard dollar te verminderen en een schuldratio, dat wil zeggen nettoschuld tegenover EBITDA, wordt nagestreefd van minder dan 2,5 per 2020. GE wil voor ruim 500 miljoen dollar aan kosten besparen dankzij een slankere bedrijfsstructuur.

Salesforce.com sloot 1,7 procent hoger, na het nieuws dat medewerkers naar verluidt een petitie hebben ondertekend met de vraag aan CEO Marc Benioff om de contracten van het softwarebedrijf met de Amerikaanse douane- en grensbewaking opnieuw te evalueren, gezien het recente optreden van de regering Trump aan de Amerikaanse grens.

FactSet verhoogde het dividend nadat in het afgelopen kwartaal meer omzet werd geboekt, terwijl ook de winst steeg dankzij een lagere belastingdruk. Het aandeel verloor toch 5,2 procent.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie