--- ---

Harley-Davidson berekent importheffing niet door

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 25 juni 2018

Verplaatst productie om Europese heffing te ontlopen.

 Harley-Davidson gaat de sterk hogere Europese importheffing op zijn motorfietsen niet doorberekenen aan klanten en dreigt daardoor op jaarbasis 90 miljoen tot 100 miljoen dollar winst mis te lopen. Dat maakte de Amerikaanse motorfietsenfabrikant maandag bekend.

Het aandeel Harley-Davidson daalde maandag 2,3 procent in de handel voorbeurs.

De Europese invoerheffing op Harley Davidson-motorfietsen werd per 22 juni verhoogd van 6 naar 31 procent, nadat de VS een handelsoorlog ontketenden met verhoogde invoerheffingen op aluminium en staal. Dit kost het bedrijf per motorfiets gemiddeld zo'n 2.200 dollar.

Harley-Davidson gaat die kosten niet doorbereken aan dealers of klanten in Europa, omdat het bedrijf denkt dat dit "een directe en langdurige ongunstige impact zou hebben" op de verkoopcijfers.

Harley-Davidson wil de motorfietsen die bestemd zijn voor Europa buiten de Verenigde Staten gaan fabriceren, omdat heffing te ontlopen. De hiervoor benodigde investering zou negen tot achttien maanden in beslag nemen.

Voor de rest van dit jaar verwacht het Amerikaanse bedrijf een negatieve impact op de winst van 30 miljoen tot 45 miljoen dollar.

Geef een reactie