--- ---

Amerikaanse futures wijzen op vlakke opening

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 14 juni 2018

Aandacht verschuift naar rentebesluit ECB.

 De Amerikaanse futures noteerden donderdag rond het middaguur vlak.

De Amerikaanse benchmarks sloten woensdag lager, nadat de Federal Reserve conform de verwachting zijn belangrijkste rentetarief verhoogde van 1,50 tot 1,75 procent naar 1,75 tot 2,00 procent. De centrale bank liet echter een iets agressiever beleid horen omtrent een verdere verkrapping van het monetaire beleid dit jaar dan eerder dit jaar: Uit de dot-plot van de Amerikaanse centrale bank bleek dat de steun voor vier renteverhogingen dit jaar toeneemt. Inmiddels verwachten acht van de vijftien beleidsmakers dat er dit jaar tenminste vier renteverhogingen nodig zijn.

De renteverhoging resulteerde tevens tot een afname van de spreiding tussen twee en tienjarige treasuries, wat volgens marktvolgers vaak een voorbode is van een recessie.

Terwijl de tweede renteverhoging van de Fed dit jaar in grote lijnen werd voorzien, kwam de agressievere toon van de centrale bank volgens marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group een beetje als een verrassing, waardoor Amerikaanse aandelen en staatsobligaties onder druk kwamen te staan. "De optimistische vooruitzichten van de Fed, in combinatie met de agressievere houding van de bank waarbij wordt uitgegaan van vier renteverhogingen dit jaar, in plaats van de eerdere drie, leidden tot bezorgdheid over de hogere financieringskosten, waardoor de markten onder druk kwamen te staan", zei de analist.

Donderdag richten markten wereldwijd hun vizier op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, waarbij wordt verwacht dat de centrale bank zijn plannen zal ontvouwen over de afbouw van het obligatie opkoopprogramma.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een viertal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de detailhandelsverkopen van mei, de importprijzen en de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in april.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 66,92 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1828. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1816 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1791 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Comcast heeft een bod gedaan op onderdelen van het Amerikaanse mediabedrijf 21st Century Fox dat 19 procent hoger is dan het bod van rivaal Disney. In het aandeel Comcast was voorbeurs nog geen handel. 21st Century Fox noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,6 procent hoger, terwijl Disney 0,4 procent lager noteerde.

Softwarebedrijf Adobe rapporteert nabeurs kwartaalcijfers. Het concern noteerde voorbeurs vlak.

Tailored Brands daalde voorbeurs 18,3 procent, nadat de retailer woensdag laat een teleurstellende vergelijkbare omzet rapporteerde.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,4 procent lager op 2.775,63 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het rood op 25.201,20 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent tot 7.695,70 punten.

Geef een reactie