--- ---

Randstad-tak ontwijkt volgens FNV CAO-afspraken

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 juni 2018

Tempo Team zou uitzendkrachten minder betalen dan vaste werknemers.

 Randstad-onderdeel Tempo Team ontduikt volgens vakbond FNV de eigen uitzend-cao, waarin sinds 2015 vaste werknemers en uitzendkrachten gelijk worden betaald voor hetzelfde werk. Dit meldde de vakbond woensdagochtend.

Volgens de onderzoeksbevindingen van bestuurder Masja Zwart van FNV Naleving doet de uitzender dit via een zogeheten outsourcing-constructie. Dat scheelt de opdrachtgever soms 30 procent op een netto uurloon, zo blijkt uit een staatje uit uit het witboek waarin de bevindingen zijn vastgelegd. De eerste melding dateert van 2015 toen de eerste uitzendkracht zich bij het FNV meldde met een nadelig uurloonverschil. Het witboek, dat helemaal aan het Randstad-onderdeel is gewijd, wordt vandaag aan de directie van Randstad overhandigd. Volgens Zwart is deze constructie niet bij andere grote uitzendconcerns, die in Nederland opereren, vastgesteld.

FNV omschrijft de werkwijze van Tempo Team in dat boek als volgt: "De vorm van contracting waarmee Randstad zijn uitzendkrachten onderbetaalt, is in feite niets meer dan een schijnconstructie. Onder het mom van aanneming van werk worden de uitzend-cao én de cao van de inlener ontdoken." Bij contracting, aangenomen werk, gelden geen cao-afspraken.

FNV heeft de gevallen van enkele tientallen uitzendkrachten tegen het licht gehouden. Landelijke cijfers zijn er niet, maar Zwart houdt het woensdag tegenover ABM Financial News op basis van een eigen raming op enkele duizenden.

Er worden in dat boek drie opdrachtgevers doorgelicht, te weten Bat Niemeyer, de Koninklijke Nederlandse Glasfabriek Leerdam en PostNL. "Er zijn er overigens wel meer, maar we hebben ons tot deze drie beperkt", aldus Zwart. "Het zijn veelal bedrijven die distribueren en produceren, waarbij in onze gevallen gaat om eenvoudig werk. Tempo Team neemt in de eigen constructie ook een aantal leidingsfunctie over, maar daar is niet veel mis mee. Ons gaat het als FNV om de ontduiking van de afspraak over gelijke betaling. We hebben Randstad Nederland er natuurlijk ook op aangesproken, maar die zegt dat deze werkwijze niet in strijd is met de wet", aldus Zwart. Zwart bestrijdt dit.

Zwart verklaart de aangewende methode uit een mechanisme van meelopen. "Het zijn bijna altijd malafide partijen die met dit soort zaken beginnen en dan volgen andere partijen om marktaandeel te behouden of uit te breiden."

Randstad bevestigde woensdag tegenover ABM Financial News dat de beschreven constructie niet in strijd is met de wet. "We doen al sinds 2007 aan oursourcing bij minder dan 10 klanten, waarmee het in omzet uitgedrukt een fractie uitmaakt van de groepsomzet, aldus een woordvoerder.

De zegsvrouw ontkende dat Tempo Team een aparte bv-constructie had opgezet om de beschreven werkwijze mogelijk te maken, zoals FNV in het witboek wel beweert. "We outsourcen al sinds 2007, dus dat was helemaal niet nodig." Tevens gaf zij aan dat de uurlonen per outsourcingscontract worden vastgesteld, waarbij een uurloon ook hoger kan uitvallen dan een uurloon van iemand met een vast contract."

Deze gaf aan dat witboek eerst in ontvangst wordt genomen door de nieuwe algemeen directeur Werner Klaassen, waarna het bestudeerd wordt. Volgende week volgt dan een gesprek met FNV.

FNV gaf woensdag aan dat Randstad dinsdag een exemplaar onder embargo heeft ontvangen.

Het aandeel Randstad noteerde woensdag aan het eind van de ochtend op een groen Damrak 0,4 procent hoger op 53,26.

Geef een reactie