--- ---

Europese beurzen hoger rond middaguur

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 juni 2018

Markt in afwachting van rentebesluit Federal Reserve.

 De Europese beurzen noteren woensdag rond het middaguur hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 388,70 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 12.867,61 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 5.470,85 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent hoger op 7.726,56 punten.

Europese beurzen namen woensdagochtend een afwachtende houding aan in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat nabeurs staat geagendeerd. De markt rekent erop dat de Amerikaanse centrale bank de rente zal verhogen met 25 basispunten van 1,5 procent tot 1,75 procent naar 1,75 procent tot 2,0 procent. Dit markeert de tweede renteverhoging dit jaar.

"Een [Fed] renteverhoging is vandaag bijna gegarandeerd en volledig ingeprijsd in de dollar, dus de belangrijkste afweging van de vergadering zal zijn of de Fed van plan is dit jaar het beleid verder aan te scherpen of dat ze zullen kiezen zich niet te binden aan een verdere verkrapping in dit stadium", zei marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities.

Olie-gerelateerde fondsen stonden woensdagochtend onder druk, nadat dinsdag laat uit de meest recente data van The American Petroleum Institute bleek dat de Amerikaanse olievoorraden in de week eindigend op 8 juni met 833.000 vaten zijn gestegen. Het IEA maakte woensdag bekend dat de groei van de olievoorraden van niet-OPEC-landen dit jaar waarschijnlijk zal vertragen, waarbij de grootste daling voor rekening komt van de Verenigde Staten.

Tegelijkertijd duurt het debat in het Britse lagerhuis over de Brexit-wet voort. De Britse premier Theresa May kon dinsdag een overwinning op haar conto bijschrijven, nadat het lagerhuis dinsdag een amendement afwees, waardoor het parlement meer zeggenschap gekregen zou hebben over de definitieve Brexit-overeenkomst.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat in het eerste kwartaal van 2018 meer mensen aan het werk zijn in de eurozone dan een jaar eerder. Het aantal personen met een baan steeg in de muntunie met 0,4 procent. In januari tot en met maart 2018 werkten 157,2 miljoen mensen in de muntunie.

De industriële productie in de eurozone is in april op maandbasis gedaald met 0,9 procent. Op jaarbasis stegen de prijzen met 1,7 procent.

De Bitse consumentenprijzen zijn in mei even hard gestegen als in april. De inflatie bedroeg op jaarbasis 2,4 procent, terwijl de Britse producentenprijzen 2,9 procent bedroeg, versus 2,5 procent een maand eerder.

De inflatie in Spanje bedroeg in mei op jaarbasis 2,1 procent, tegenover 1,1 procent in april. Op maandbasis steeg het Spaanse prijspeil met 1,1 procent.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 66,23 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 75,56 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1765. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1749 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1745 op de borden.

Bedrijfsnieuws

BP noteerde rond het middaguur vlak, terwijl Royal Dutch Shell 0,1 procent verloor, waarmee de oliereuzen herstelden van eerdere verliezen.

Just Eat daalde 8,8 procent, nadat sectorgenoot Deliveroo dinsdag laat zijn uitbreidingsplannen bekendmaakte. Deliveroo meldde onder andere 5.000 Britse restaurants aan zijn selectie toe te voegen.

Dixons Carphone verloor 4,1 procent, nadat de retailer in consumentenelektronica zei dat er sprake was van een datalek, waarbij de details van 1,2 klanten en 5,9 miljoen betaalkaarten op straat zijn komen te liggen.

Mijnbouwer Glencore steeg 2,5 procent, nadat de mijnbouwgigant herstructureringsplannen voor zijn mijnbouwbedrijf Katanga Mining in Congo aankondigde ter omvang van 5,6 miljard dollar.

Inditex heeft in de eerste drie maanden van het boekjaar 2018 zowel de omzet als de winst zien groeien. Het aandeel steeg 2,1 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,2 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,2 procent hoger op 2.786,85 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 25.320,73 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 7.703,79 punten.

Geef een reactie