--- ---

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 juni 2018

Markt wacht op rentebesluit Federal Reserve.

De Europese beurzen zijn woensdag vlak tot licht hoger gesloten, in afwachting van het rentebesluit van de Fed nabeurs.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 388,25 punten, de Duitse DAX won 0,4 procent tot 12.890,58 punten en de Franse CAC 40 eindigde vlak op 5.452,73 punten. Ook de Britse FTSE 100 eindigde vlak op 7.703,71 punten.

De beurzen namen een afwachtende houding aan in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag nabeurs. De markt rekent erop dat de Amerikaanse centrale bank de rente zal verhogen met een kwart procentpunt, van de huidige bandbreedte van 1,5 tot 1,75 procent naar 1,75 à 2,0 procent. Dit zou de tweede renteverhoging dit jaar zijn.

"We verwachten dat de Fed een neutraal tot havikachtig begeleidend commentaar zal geven, aangezien de Amerikaanse economie de laatste tijd gunstige economische cijferpublicaties kende", zei analist Peter Losif van IronFX.com.

"Als de voorspellingen van de Fed veranderen, op basis van de recente versnelling van de de inflatie en het positieve werkgelegenheidsrapport, zien we een kans dat de 'dot plot' zal wijzen op vier renteverhogingen in 2018."

Donderdag volgtrt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, die naar verwachting heet tijdsschema zal bekendmaken waarin het obligatie-opkoopprogramma zal worden afgebouwd.

Tegelijkertijd duurde het debat in het Britse lagerhuis over de Brexit-wet voort. De Britse premier Theresa May kon dinsdag een overwinning op haar conto bijschrijven, nadat het lagerhuis dinsdag een amendement afwees, dat het parlement meer zeggenschap zou hebben gegeven over de definitieve Brexit-overeenkomst.

De euro/dollar noteerde op 1,1786, licht hoger dan een dag eerder. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1749 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1745 op de borden.

De olieprijs steeg weer, nadat de Amerikaanse olievoorraden bleken te zijn gedaald de afgelopen week, volgens overheidscijfers. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 66,57 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,6 procent duurder werd op 75,56 dollar. Eerder op de dag daalde de olieprijs nog na cijfers van de American Petroleum Institute die weze op een onverwachte toename van de voorraden.

Op macro-economisch vlak werd 's middags bekend dat de producentenprijzen in de Verenigde Staten iets harder dan verwacht zijn gestegen in mei, vooral door hogere energieprijzen.

Uit de eurozone kwam het nieuws dat de industriële productie in april 0,9 procent lager was dan in maart, terwijl het aantal mensen met een baan in het eerste kwartaal met 0,4 procent steeg. De inflatie in Spanje versnelde in mei naar 2,1 procent, van 1,1 procent in april.

De Britse consumentenprijzen zijn in mei even hard gestegen als in april, met 2,4 procent, terwijl de Britse producentenprijzen sneller stegen, met 2,9 procent, versus 2,5 procent een maand eerder.

Bedrijfsnieuws

Olieproducenten eindigden in de rode cijfers. Het Spaanse Repsol daalde 0,3 procent, Total verloor 0,5 procent, Shell leverde 0,9 procent in in Londen.

Just Eat daalde 4,7 procent, nadat sectorgenoot Deliveroo dinsdag laat zijn uitbreidingsplannen bekendmaakte. Deliveroo meldde onder andere 5.000 Britse restaurants aan zijn selectie toe te voegen.

Dixons Carphone verloor 2,8 procent, nadat de retailer in consumentenelektronica melding maakte van een datalek waardoor de persoonlijke gegevens van 1,2 miljoen klanten en 5,9 miljoen betaalkaarten nu op straat liggen.

Glencore steeg 3,7 procent, nadat de mijnbouwgigant aankondigde zijn zijn bedrijf Katanga Mining in Congo te willen reorganiseren voor 5,6 miljard dollar.

Aandelen van Industria de Diseno Textil, of Inditex, klommen 3,5 procent. De omzet van het moederbedrijf van modeketen Zara steeg in het eerste kwartaal iets trager dan een jaar eerder, met 5 procent, maar de winstmarge verbeterde onverwacht.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag vlak tot licht hoger, met techbeurs Nasdaq als positieve uitschieter.

De S&P 500 index stond rond het sluiten van de Europese beurzen 0,1 procent in het groen op 2.789,57 punten. De Dow Jones-index noteerde vlak op 24.325 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent tot 7.737,42 punten.

Geef een reactie