--- ---

Adyen maakt opwachting op Damrak

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 juni 2018

ACTIAM verwacht spectaculaire beursgang.

Adyen zal woensdag zijn beursdebuut maken en dit kan op veel aandacht van beleggers rekenen.

Het betaalplatform van Adyen handelt onder meer betalingen af voor internationale giganten als Facebook en Uber, maar ook voor Nederlandse bedrijven zoals de Bijenkorf en KLM.

"Het belooft een spectaculaire beursgang te worden, ook omdat de verhouding tussen vraag en aanbod flink uit balans is", zo stelde analist Corné van Zeijl van Actiam. De verkopende aandeelhouders zullen slechts 15 procent van de aandelen Adyen noteren aan Euronext. Inschrijven op de emissie is alleen mogelijk voor institutionele beleggers.

Dat er veel vraag was, bleek eerder al. Binnen een uur waren de boeken gevuld. Ook BinckBank merkte de toegenomen interesse op. "Er wordt al een paar dagen behoorlijk [vaak] gebeld naar de klantenservice door klanten die toch graag in Adyen willen beleggen", aldus contentmanager Ronald Veerman van BinckBank. "Genoeg telefoontjes dus, maar geen uitslaande brand en niet te vergelijken met [de interesse in] bijvoorbeeld ABN AMRO."

De aandelen worden tegen 240,00 euro per aandeel naar de beurs gebracht. Dit is aan de bovenkant van de vooraf afgegeven prijsvork van 220,00 tot 240,00 euro, waarmee de onderneming wordt gewaardeerd op 7,1 miljard euro.

Van Zeijl sprak van een "stevige" prijs. "Naar schatting betalen beleggers 80 tot misschien wel 95 keer de winst dit jaar. Dat is een stevige prijs in verhouding met het marktgemiddelde van AEX-aandelen van 16 keer de winst."

De marktvorser van Actiam is goed te spreken over Adyen. "De kasstroom is positief, de business uitstekend en er wordt winst gemaakt, hetgeen je niet zo vaak ziet bij een dergelijke fintech-onderneming. Bovendien heeft het bedrijf grote klanten en een eigen systeem, waardoor de kosten laag blijven en veranderingen snel kunnen worden geïmplementeerd. Dit zorgt voor een betere positie ten opzichte van de concurrentie."

Portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen spreekt zelfs van een "state of the art" betaalplatform. "Adyen maakt gezonde winsten en lijkt technologisch over één van de allerbeste platforms te beschikken. De onderneming heeft geen schuld en genereert veel cash", aldus Jellema. "Dit keren ze alleen niet uit aan de aandeelhouder."

Aandeelhouders hoeven volgens Adyen er inderdaad niet op te rekenen dat er binnen afzienbare tijd dividend wordt uitgekeerd, zo waarschuwde het bedrijf alvast.

In het eerste kwartaal van 2018 verwerkte Adyen 33,2 miljard euro aan betalingen, fors meer dan de 23,4 miljard euro een jaar eerder. De omzet steeg van 44,5 miljoen naar 74,4 miljoen euro en de nettowinst liep op van 14,1 miljoen naar 24,1 miljoen euro.

De vrije kasstroom steeg van 18,5 miljoen naar 32,0 miljoen euro.

Voor dit jaar mikt Adyen op een aanhoudende omzetgroei, met een samengestelde omzetgroei van 20 tot begin 30 procent op de middellange termijn. Op de lange termijn voorziet de onderneming een EBITDA-marge van meer dan 55 procent.

Geef een reactie