--- ---

LexisNexis Risk Solutions weet dat vertrouwen alleen niet genoeg is

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 12 juni 2018

Afdekker van risico ook in beeld bij cryptoplatforms.

 RELX Group opereert met zijn divisie LexisNexis Risk Solutions in een wereld waarin een groeiende vraag bestaat naar meer dan vertrouwen alleen. Met name de mondiale financiële wereld moet zich op het gebied van risico aanhoudend opnieuw uitvinden of laten uitvinden, door onder andere LexisNexis Risk Solutions.
 
"We bouwen momenteel een creditplatform voor de vijf grootste Braziliaanse banken, die niet alleen willen weten wie hun klanten zijn die straks op dat platform actief willen zijn (know your client, KYC), maar ook willen voorkomen dat klanten bij een aanvraag voor toegang onnodige blokkades ervaren en afhaken. Ook dat is een vorm van risicobeheer dat zeer relevant is, omdat het voorkomt dat klanten wegvallen," aldus Senior Vice-President Business Solutions LNRS Thomas Brown in gesprek met ABM Financial News.
 
Afhankelijk van hoe de markt wordt gedefinieerd, liggen de groeimogelijkheden in het mondiale risicomanagement. Zo schetst Brown een beeld van 25 procent van de Amerikaanse bevolking dat geen toegang heeft tot creditplatforms. "In China is de omvang van die groep groter dan de totale bevolking van de Verenigde Staten", aldus Brown. Het gebrek aan toegang tot krediet blijft een mondiale kwestie die het nog grotere probleem van financiële uitsluiting aanwakkert. 

De inspanningen van de Braziliaanse banken zijn innovatief, omdat ze de mogelijkheid hebben om financiële inclusie te stimuleren door meer mensen toegang te geven tot krediet. "Banken in andere landen kijken met grote belangstelling naar Brazilië," merkt Brown op. LexisNexis Risk Solutions is ook actief in China met vele grote klanten.
   
Brown was in Amsterdam voor deelname aan de fintechbeurs Money2020 in de RAI. Dezer dagen maakte het in Australië gevestigde internationale handelsplatform voor cryptovaluta Global Exchange Blockbid bekend als eerste gebruik te gaan maken van de gecombineerde technologie die LexisNexis Risk Solutions  en Threatmatrix al voor banken hebben ontwikkeld, om op hun beurt de handel in cryptovaluta veiliger en transparanter en dus aantrekkelijker te maken voor gebruikers wereldwijd. Om die uitdaging te verwezenlijken wordt gebruik gemaakt van de combinatie van technologie en fysieke identiteitsgegevens en digitale identiteitsdatabases, waar reguliere banken dus nu al gebruik van maken. Toezichthouders vragen cryptoplatforms ook van welke platformtechnologie zij gebruik maken. De standaardtechnologie die banken toepassen geldt daarbij als een aanbeveling.

De combinatie van geanonimiseerde data en technologie moet ervoor zorgen dat financiële partijen en deelnemers aan een transactie straks zeker weten met wie er zaken wordt gedaan en of het 'goed' geld is dat wordt aangewend, terwijl slechte spelers, zoals witwassers uitgesloten worden. De centrale vraag bij alle cryptocurrency transacties is 'wie is mijn partner, cliënt, klant?'.
 
RELX Group nam eind januari van dit jaar het in Californië gevestigde ThreatMetrix over voor 580 miljoen Britse pond, dat daarmee onderdeel werd van LexisNexis Risk Solutions. Het was voor RELX de grootste overname in tien jaar tijd.
 

Er bestond al de nodige wederzijdse bekendheid tussen de twee, maar vanaf september 2017 groeide bij RELX het besef dat ThreatMetrix een aanvulling kon zijn voor de competenties van LNRS. ThreatMetrix controleert meer dan 100 miljoen transacties per dag op 35.000 websites voor 5.000 klanten op fraude.
 
De wereld van cryptovaluta groeit zo snel dat wetgevers die ontwikkelingen nauwelijks kunnen bijbenen. Daarmee wordt de handel in deze valuta het domein van witwassers, die weer in verbinding staan met bijvoorbeeld mensensmokkelaars en terroristische organisaties. 

En zo grijpt veel in elkaar, waar financieel dienstverleners erg gevoelig voor zijn. De onderwereld zit overal en ontmoet de bovenwereld in het cyberdomein hetgeen die laatste om vele redenen niet zint.
  
"Een bank of bedrijf kan denken dat de kosten hoog zijn voor het voorkomen van fraude, het identificeren van mensenhandelaars, of het voorkomen van het witwassen van geld en het stelen van lopende rekeningen van burgers, maar de kosten van niet-naleving, de kosten van het niet hebben van de meest innovatieve technologieën zijn veel, veel hoger, betoogde Brown. 

"Dit zijn financiële misstappen die voorpaginanieuws worden en die banken en bedrijven één van hun meest waardevolle bezittingen kunnen kosten, hun reputatie, met groot effect op de omzet", aldus Brown.

Geef een reactie