--- ---

IATA ziet verdere verbetering winstgevendheid luchtvaartsector in eerste kwartaal

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 12 juni 2018

Brancheorganisatie luchtvaart signaleert draai bij Europese maatschappijen.

 IATA ziet een aanhoudende verbetering in de winstgevendheid van de luchtvaartsector. Dit meldde de brancheorganisatie voor luchtvaartsector dinsdag.

Volgens de organisatie wordt de verbetering ondersteund door een herstel bij de Europese luchtvaartmaatschappijen.

Toch is er ook een minpunt: de stijgende brandstofprijzen drukken zwaar op de toekomstige resultaten van genoteerde luchtvaartmaatschappijen, waarmee de aandelenkoersen ook in mei een daling hebben laten zien, net als in de drie maanden die er aan vooraf gingen. De zogeheten global airline share price index is dit jaar al 8,5 procent kwijt. Daarmee is de index een duidelijke underperformer.

Op basis van voor seizoenseffecten aangepaste cijfers over passagiers en vracht treedt volgens IATA een aanhoudend afwijkend beeld naar buiten: de bezettingsgraad bij passagiers blijft nieuwe records neerzetten, terwijl vrachtcijfers in termen van belading zijn teruggevallen naar het punt van begin 2017.

Geef een reactie