--- ---

Europese beurzen op verlies

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 08 juni 2018

G7-top maakt aandelenbeleggers nerveus.

 De Europese beurzen noteerden vrijdag rond het middaguur lager. De Stoxx 600 index daalde 0,5 procent tot 383,84 punten, de Duitse DAX index verloor 0,8 procent tot 12.6706,78 punten en de Franse CAC 40 index noteerde 0,2 procent in het rood op 5.439,52 punten. De Britse FTSE 100 index leverde 0,6 procent in en zakte naar 7.659,34 punten.

Momenteel gaat alle aandacht uit naar de G7-top in het Canadese Charlevoix en daar lijken de aandelenmarkten redelijk nerveus onder te zijn. Normaal gesproken zijn dit bijeenkomsten die gekenmerkt worden door eensgezindheid, maar na de protectionistische handelsmaatregelen van de regering Trump is de stemming omgeslagen in grimmigheid en steken de diverse leiders van de anders grootste zes economieën van de wereld hun kritiek op dat beleid niet onder stoelen of banken. Dit zorgde vrijdagmorgen ook al voor een aanzienlijke druk op de Amerikaanse futures.

De aandelenmarkten kijken tegen een oplopende rente in Italië en Duitsland aan en dat is doorgaans geen goed signaal voor de koersen van aandelen. De inflatiegrafieken in de eurozone lopen op en dat voedt de gedacht dat de Europese Centrale Bank, die nog altijd een beleid voert met een rente van 0,00 procent, zijn verruimingsprogramma wel eens zou kunnen stopzetten, zei handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank.

Volgende week donderdag komt de ECB bijeen voor een monetaire vergadering met op diezelfde dag de Duitse inflatiedata over mei. Dan zal blijken wat de plannen van de ECB zijn met het lopende inkoopprogramma. Daaraan vooraf gaat een rentevergadering van de Federal Reserve.

Macro-economisch was de agenda vrijdag gevuld met twee cijfers uit Duitsland en één uit Frankrijk. De industriële productie van Duitsland over april lag onder druk, terwijl de export over die maand juist flink steeg. Frankrijk liet over april een volgende daling van zijn industriële productie zien. De Franse maakindustrie realiseerde echter een stijging. 

Buiten Europa werd door China een gestegen export over mei gemeld en door Japan een krimp van zijn economie in het eerste kwartaal. Dit was geen verrassing, nadat een voorlopige raming ook al op een afname van het Japanse bruto binnenlands product wees.

Het enige cijfer dat voor vrijdag nog op de agenda staat betreft de Amerikaanse groothandelsvoorraden over april.

De euro/dollar noteerde op 1,1752, ten opzichte van 1,1802 op het slot op de Amerikaanse beurzen een dag eerder. Hiermee nam de Europese munt weer wat gas terug, nadat deze eerder deze week aardig was aangesterkt.

De olieprijzen noteerden in het rood met voor juli-future voor WTI met een daling van 0,7 procent naar 65,50 dollar en voor de augustus-future op Brent met een prijs van 76,598, een daling van 0,9 procent.

Stijgers en dalers

British Telecom maakte vrijdagmorgen voorbeurs bekend dat diens CEO, Gavin Patterson, het na vijf jaar leiderschap dit jaar voor gezien houdt. Hij wacht met het neerleggen van zijn functie tot het moment er een opvolger aantreedt. Naar verwachting wordt de inmiddels in gang gezette zoekprocedure nog dit jaar voltooid. Het aandeel British Telecom noteerde vrijdag 0,7 procent hoger.

Volgens het Duitse Handelsblatt overweegt ThyssenKrupp een gehele of gedeeltelijk verkoop van zijn scheepswerven. Dit zou verband houden met de buitensluiting van het technologieconcern door de Duitse overheid bij besprekingen over een de bouw van een nieuwe oorlogsbodem. Het aandeel zakte vrijdag ruim 1,5 procent

Deutsche Bank stond bij persbureau Bloomberg op de radar, omdat die meldde dat voorzitter Paul Achleitner een fusie met zijn rivaal Commerzbank overwoog. Besprekingen daarover zouden al gaande zijn. Het aandeel Deutsche Bank leverde krap een procent in, Commerzbank werd 0,9 procent goedkoper.

Futures Wall Street

Futures voor Wall Street wezen vrijdag rond het middaguur op een lagere opening voor de Amerikaanse beurzen.

Geef een reactie