--- ---

Groei Nederlandse detailhandel neemt af

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 05 juni 2018

In eerste kwartaal laagste groei sinds derde kwartaal 2016.

 De Nederlandse detailhandel heeft in het eerste kwartaal van 2018 meer weten om te zetten dan in dezelfde periode in 2017. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De omzet steeg in de eerste drie maanden met 2,7 procent. De volumes lagen 2,3 procent hoger.

Vooral supermarkten, drogisten en meubelverkopers zagen omzetgroei. Kleding-, elektronica- en speelgoedwinkels behaalden een lagere omzet, aldus het statistiekbureau.

De omzet van de detailhandel groeit inmiddels 17 kwartalen op rij. In het derde kwartaal van 2017 werd een piek bereikt, toen de omzet met bijna 5 procent steeg. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er nog een groei van 3,6 procent.

De omzetstijging van 2,7 in het eerste kwartaal van 2018 is de laagste toename op kwartaalbasis sinds het derde kwartaal van 2016, zo bleek uit cijfers van het CBS.

Online

De verkopen via internet stegen in het eerste kwartaal wederom veel sterker dan verkopen in fysieke winkels. De internetverkopen groeiden in het eerste kwartaal van 2018 met 21,7 procent.

Vertrouwen

Het vertrouwen van de ondernemers in de detailhandel was aan het begin van het tweede kwartaal "aanmerkelijk" lager dan bij de start van 2018, zo meldde het CBS. De vertrouwensindicator zakte in deze periode van 14,8 naar 2,4.

Geef een reactie