Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 1 juni 2018 19:33

Uitgelicht: financials onder druk

 De Nederlandse financials hadden het afgelopen week vanwege de politieke onrust in Italië en Spanje zwaar te verduren.

Na de politieke doorbraak in Italië en Spanje op achtereenvolgens donderdag en vrijdag is de grootste spanning voor nu naar de achtergrond verschoven.

Het grootste hangijzer was afgelopen week de politieke impasse in Italië en de vrees dat het land opnieuw de gang naar de stembus zou moeten maken. De markt vreesde dat de verkiezingen eigenlijk een verkapt referendum over de euro zouden zijn. Het nieuws dat de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord donderdag overeenstemming bereikten over een nieuwe regering leidde tot een zucht van opluchting wereldwijd.

In Spanje resulteerde een motie van wantrouwen tegen premier Mariano Rajoy vrijdag tot zijn vertrek. Met 180 stemmen voor en 169 stemmen tegen de motie werd Rajoy weggestemd. Aanleiding voor de motie was een groot corruptieschandaal waar de conservatieve Partido Popular van Rajoy bij betrokken was. De premier voelde zelf in aanloop naar de stemming de bui al hangen en wachtte de stemming niet af door zelf zijn vertrek aan te kondigen. Rajoy feliciteerde zijn beoogde opvolger, de socialist Pedro Sanchez.

Grootste bron van zorgen waren afgelopen week de oplopende obligatierendementen van de twee Zuid-Europese landen als gevolg van de politieke onrust, waardoor de financials in de twee landen fors onder druk kwamen te staan en vanwege het besmettingsgevaar Europese sectorgenoten meegesleurd werden.

Marktanalist Bart Hordijk van Monex Europe wees erop dat het besmettingsrisico verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben voor de financiële stabiliteit van de eurozone. "Het besmettingsgevaar lijkt met volle kracht terug te zijn en bedreigt de financiële stabiliteit van de eurozone", zei de analist. De situatie deed volgens de analist "griezelig veel" herinneren aan de schuldencrisis van 2014.

Met name de blootstelling aan Italiaanse banken nekte de Europese financials. Hoewel de blootstelling van Nederlandse financials aan Italiaanse banken volgens marktanalisten niet heel erg groot is, is de blootstelling van de Franse financiële sector aan Italiaanse banken dat juist wel en dat drukte vervolgens weer extra op de Nederlandse financials.

Een tweede punt van zorg waren de dalende obligatierendementen in de rest van Europa, in een tegenreactie op de stijgende rendementen in Zuid-Europa. "Een daling van de rente is altijd slecht voor banken", aldus analist Corné van Zeijl van Actiam.

Het gevaar is volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij echter nog niet geweken. "In Italië is een kabinet over het algemeen geen lang leven beschoren", aldus Schutte. "De Vijfsterrenbeweging en Lega Nord zijn nu tot elkaar veroordeeld, maar aangezien Lega Nord tijdens de verkiezingen als sterkste uit de strijd kwam, bestaat de kans dat de partij aanstuurt op vroegtijdige verkiezingen en dan zijn de risico's weer volledig terug in de markt."

ING en ABN AMRO zagen zich donderdag nog wel gesteund door een adviesverhoging van Mediobanca. Analist Robin van den Broek oordeelde dat de Benelux-banken minder gevoelig lijken dan eerder gedacht voor de Basel IV-regels. De analist was tevens van mening dat de politieke situatie in Italië vanwege de geringe blootstelling weinig schade kon aanrichten. Volgens Van den Broek is na de recente koersdalingen juist sprake van een aantrekkelijk instapmoment.

ABN AMRO verloor op weekbasis 4,5 procent, Aegon 3,3 procent, NN Group 2,8 procent en ING 2,4 procent.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal