--- ---

Uitgelicht: ongekende bewegingen in Altice

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 25 mei 2018

Afsplitsing zorgde voor enorme kans.

 Altice was afgelopen week zonder meer het meeste volatiele aandeel op het Damrak, nadat Altice USA werd afgesplitst.

Maandag ging het aandeel Altice nog stevig lager in aanloop naar de splitsing tussen het Europese en het Amerikaanse bedrijf. Vermoedelijk dumpte een groep aandeelhouders hun stukken, omdat na de splitsing een tijdje geen handel in Altice USA mogelijk zou zijn en er dus tijdelijk geen mogelijkheid meer was om uit te stappen. 

Dit was een belangrijke reden voor velen om te verkopen, constateerde portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen.

De afsplitsing van Altice USA, waarin Altice een belang van 67,2 procent heeft, werd op 8 januari dit jaar aangekondigd. Voor elk aandeel Altice ontvingen aandeelhouders 0,4163 aandeel Altice USA.

Ook zal er op 6 juni een dividend van 2,035 dollar per aandeel Altice USA uitbetaald worden, waarna op 8 juni de stukken Altice USA worden geleverd.

Het opsplitsingsproces verliep overigens snel en rommelig. Vrijdag 18 mei, voorafgaand aan het pinksterweekend, gaf de aandeelhoudersvergadering van Altice pas toestemming voor de splitsing. De uitkomst was overigens niet verrassend. Oprichter Patrick Drahi is nog altijd de grootste aandeelhouder en met zijn steun was de stemming over een opsplitsing dus slechts een hamerstuk.

Toen deze verkoopdruk op dinsdag wegviel, kwam de koers weer bij zijn positieven, zoals analist Nico Inberg van IEX het uitdrukte. En na de splitsing kwam die koerswinst grotendeels terecht bij het verhoudingsgewijs laag gewaardeerde Europese aandeel.

Sowieso is het nieuwe aandeel Altice door zijn hoge schuldpositie extreem volatiel, legde Jellema uit. Omdat de ondernemingswaarde voor slechts zo’n 10 procent uit eigen vermogen bestaat, bij de huidige koers, en voor grofweg 90 procent uit schuld, kan een kleine wijziging in de waardering al tot enorme koersbewegingen leiden, voegde de portefeuillemanager van ProBeleggen toe.

Dat blijkt ook uit de waarderingen van analisten, zoals die van Goldman Sachs, die een koersdoel van 3,50 euro vergezeld laten gaan van een opwaartse ruimte van 200 tot 400 procent en een neerwaarts risico van 85 procent, zei Jellema.

Bank of America Merrill Lynch besloot afgelopen week om het koersdoel voor Altice te verlagen naar 3,60 euro. De hoge schuldenberg zal volgens Bank of America niet afnemen, ook niet als er substantiële desinvesteringen worden gedaan. De analisten van de Amerikaanse bank voorzien dat Altice dit jaar en volgend jaar een negatieve vrije kasstroom zal genereren.

Overzichtelijk

Een andere mogelijke reden voor de plotselinge herwaardering van het Europese deel van het bedrijf is dat het door de splitsing ineens overzichtelijk is geworden. "Iedereen was het overzicht toch een beetje kwijt", aldus Inberg. Zonder het Amerikaanse deel is ook de schuld van een slordige 30 miljard euro wat beter te overzien dan de eerdere 50 miljard euro, hoewel door de afsplitsing natuurlijk ook een stuk winst verloren is gegaan voor de Europese tak.

In dat licht waren de cijfers die Altice over het afgelopen kwartaal presenteerde ook een opsteker. ABN AMRO sprak van "uitstekende prestaties" in Frankrijk. "De cijfers duiden erop dat Altice actief werkt aan het op de rails krijgen van de activiteiten, na de wake up-call in het derde kwartaal van vorig jaar", aldus analist Konrad Zomer. De schuldenberg blijft nog wel een punt van zorg, aldus ABN AMRO.

Overnamespeculatie

Het meest interessante is op het moment volgens analisten echter een eventuele consolidatieslag in Frankrijk, nu de Franse toezichthouder hier meer open voor lijkt te staan. Als het tot een consolidatie komt, dan zullen alle spelers hier volgens analisten van Bank of America vermoedelijk positief op reageren. Altice en Iliad zullen echter volgens de bankanalisten het meest profiteren van een verdere concentratie in de sector.

Eerder had de toezichthouder juist een streep gezet door een verdere concentratie, maar omdat het telecomnetwerk in Frankrijk achterblijft in Europa, zou men daar nu toch anders over zijn gaan denken. Een overname van Altice door Bouygues lijkt door de afsplitsing van het Amerikaanse bedrijf een goede mogelijkheid, zeggen marktkenners.

En ook topman Drahi had eerder al gezegd zijn Franse telecombedrijf SFR niet te willen verkopen. 

Een Frans tijdschrift meldde vorige week evenwel dat Drahi SFR toch wel zou willen verkopen aan rivaal Bouygues, als hij in ruil daarvoor een belang zou kunnen nemen in Orange, het voormalige staatsbedrijf France Telecom. Deze optie wakkerde het overnamevuurtje mogelijk wat verder aan, denken zowel Jellema als Inberg.

Het aandeel Altice sloot vrijdag 2,8 procent lager op 3,02 euro.

Geef een reactie