--- ---

Onenigheid toezichthouders zet fintechs langer buitenspel – media

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 22 mei 2018

Nieuwe Nederlandse betaalbedrijven op achterstand.

 Nederlandse nieuwkomers op de betaalmarkt moeten langer wachten op een vergunning om banken te kunnen beconcurreren, door een discussie over welke toezichthouder de wet mag controleren. Dat schreef het Financieele Dagblad dinsdag.

De discussie vertraagt wetgeving die de concurrentie in de betaalwereld moet aanwakkeren. Het gaat om de omzetting van de Europese richtlijn PSD2 in nationale wetgeving.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verzet zich tegen het oorspronkelijke wetsvoorstel, omdat daarin een deel van het toezicht op PSD2 is ondergebracht bij De Nederlandsche Bank. Dit zou geheel bij de AP moeten liggen, meent de toezichthouder zelf. Het wachten is nu op een al dan niet aangepast voorstel, aldus de krant.

In andere landen kunnen bedrijven al wel een vergunning aanvragen en gaan concurreren met banken, stelde het FD. In theorie zouden zij ook al in Nederland aan de slag kunnen. Ook banken, die al een vergunning hebben, kunnen met de nieuwe regelgeving aan de slag. Hierdoor voelen Nederlandse fintechs zich benadeeld, volgens een enquête van het FD.

Geef een reactie