--- ---

Transactie moet aantonen dat financiële transacties efficiënter, veiliger en transparanter kunnen worden uitgevoerd met behulp van blockchain.

Op 14 mei hebben HSBC en ING een gezamenlijke operatie uitgevoerd om aan te tonen dat financiële transacties efficiënter, veiliger en transparanter kunnen worden uitgevoerd met behulp van blockchain. De transactie ging om een bulk verzending van soja bonen. De bonen werden vanuit Argentinië naar Maleisië verstuurd. De Zwitserse tak van Cargill als verkoper en de Aziatische tak van Cargill als inkoper waren de opdrachtgevers van  ING en HSBC.

Bij dergelijke transacties is het gebruikelijk dat koper en verkoper een zogeheten kredietbrief ondertekenen. Dit fysieke document wordt per post of fax verstuurd. De brief maakt duidelijk welke goederen worden getransporteerd en wat er voor deze betaald wordt. Een kredietbrief is simpel gezegd een garantie van de koper zijn bank dat er wordt betaald voor de goederen indien de koper hier zelf niet toe in staat is. Het verwerken van zo’n brief bij de goederenbeweging van het ene bedrijf naar het andere duurt gewoonlijk tussen de vijf en tien dagen. De transactie tussen HSBC en ING was binnen 24 uur voltooid.

Voor de transactie werd gebruik gemaakt van de door R3 ontwikkelde Corda blockchain. Corda is een private blockchain, dit houdt in dat alleen entiteiten met toegang de gegevens kunnen bekijken.

De Verenigde Naties schatten dat het digitaliseren van al het handel gerelateerde papierwerk in het Aziatisch—Stille Oceaan gebied kan leiden tot een vermindering in transactietijd van 44%. Bovendien dalen de kosten met 31% wat resulteert in een additionele exportomzet van $257 miljard per jaar. Volgens de betrokken partijen heeft de transactie gedemonstreerd wat er mogelijk is met gebruik van blockchain.

Lees hier het officiële persbericht van HSBC over de transactie

Geef een reactie