--- ---

Kleine winsten in Europa

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 16 mei 2018

Dalende euro steuntje in de rug.

 De Europese beurzen zijn woensdag licht hoger gesloten, geholpen door een zwakkere euro maar onder druk van oplopende internationale spanningen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 393,21 punten, de Duitse DAX presenteerde ook een winst van 0,2 procent op 12.996,33 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 5.567,54 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent in het groen op 7.734,20 punten.

Europese multinationals werden geholpen door een dalende euro. De euro/dollar noteerde aan het einde van de handelsdag op 1,1784. Vanochtend bewoog het muntpaar nog op 1,1838 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1839 op de borden.

De euro/dollar test de "lows" van vorige week en valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO denkt dat het muntpaar richting de 1,17 kan dalen. De dalende euro is goed nieuws voor exporterende Europese bedrijven, die zo makkelijker kunnen concurreren met hun Amerikaanse sectorgenoten.

Verder was er bezorgdheid of Noord-Korea zich wel aan zijn afspraken zal houden. Een ontmoeting met Zuid-Korea en later met de Amerikaanse president Donald Trump lijken mogelijk niet door te gaan.

Maar niet alleen de kwestie Korea, ook de handelsrelatie met China trok de aandacht. Zo meldde Trump op Twitter dat Amerika zijn wensen kenbaar heeft gemaakt, maar China nog niet. "Amerika heeft erg weinig te bieden, aangezien het de afgelopen jaren al zoveel heeft gegeven. China heeft veel te bieden", schreef hij.

De Amerikaanse tienjaarsrente bleef woensdag boven de drie procent.

"Een hogere rente leidt doorgaans tot een drukkend effect in de aandelenmarkten", aldus beleggingsadviseurs van Lynx.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in april met 1,2 procent zijn gestegen, tegen 1,3 procent in maart. Het cijfer zorgde niet voor verrassingen.

De consumentenprijzen in Duitsland stegen in april op jaarbasis met 1,6 procent, wat gelijk is aan de voorgaande maand. Op maandbasis maakten de consumentenprijzen in april een pas op de plaats.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 71,01 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 78,24 dollar.

Bedrijfsnieuws

Financials stonden vandaag onder druk. Beleggers schrokken van een uitgelekte ruwe versie van het regeerakkoord van Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging. Zij zeiden echter dat het om een verouderd document gaat. De aankomende regering wilde volgens het document de Europese Centrale Bank vragen om 250 miljard euro aan Italiaanse staatsleningen kwijt te schelden en de bijdrage aan de EU opnieuw onderhandelen. Ook nieuwe regels zodat lidstaten de monetaire unie kunnen verlaten, maakten onderdeel uit van het regeerakkoord.

"Uitermate radicale en kostbare voorstellen", oordeelden analisten van Rabobank.

In Amsterdam was ABN AMRO de sterkste daler met een verlies van 2,2 procent. In Brussel verloor KBC 1,6 procent en in Parijs eindigde BNP Paribas 1,5 procent lager. Commerzbank was in Frankfurt met een verlies van 6,1 procent de sterkste daler.

In Milaan ging de banken ook procenten lager, met bijvoorbeeld 4,7 procent voor broker FinecoBank en 5,1 procent voor Banco BPM.

Burberry sloot woensdag 3,5 procent hoger. Het Britse concern voor luxe consumentengoederen heeft het afgelopen boekjaar een hogere winst geboekt op een licht lagere omzet.

Paddy Power Betfair noteerde zelfs 6,8 procent hoger. Het gokbedrijf bevestigde gesprekken te voeren over een mogelijke fusie van zijn Amerikaanse activiteiten met FanDuel.

Micro Focus International steeg 6,2 procent. Het software bedrijf verwacht dat de omzet over de eerste zes maanden van 2018 hoger zal uitpakken dan aanvankelijk verwacht, dankzij een ongebruikelijk grote licentiedeal van 40 miljoen dollar. De deal werd eerder afgesloten dan voorzien.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index iets lager, terwijl de S&P 500 index juist iets won. De Nasdaq koerste 0,4 procent in het groen.

Geef een reactie