--- ---

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 16 mei 2018

Markt schommelt tussen lichte winsten en verliezen.

 De Europese beurzen schommelen woensdag tussen lichte winsten en verliezen en noteerden rond het middaguur vrijwel vlak.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 392,17 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 12.992,58 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 5.548,01 punten. De Britse FTSE 100 noteerde vlak op 7.721,70 punten.

Analisten van online broker Lynx wezen op het feit dat de Amerikaanse tienjaarsrente dinsdag op het hoogste niveau sinds 2011 noteerde. "Een hogere rente leidt doorgaans tot een drukkend effect in de aandelenmarkten. Daarnaast houdt de geopolitieke onzekerheid aan. Noord-Korea zou in gesprek gaan met buurland Zuid-Korea, maar gisteren werden de gesprekken plotseling afgezegd. De gezamenlijke militaire oefeningen tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten werden benadrukt als reden voor de annulering van de gesprekken", aldus Lynx.

Het bericht dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un mogelijk niet verschijnt op de ontmoeting volgende maand met de Amerikaanse president Donald Trump, als Washington blijft aandringen op denuclearisatie van de geïsoleerde natie, drukt woensdag op het sentiment. Valuta-analist Georgette Boele van ABN AMRO denkt dat Pyongyang een spelletje speelt.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in april met 1,2 procent zijn gestegen, tegen 1,3 procent in maart. Het cijfer zorgde niet voor verrassingen.

De consumentenprijzen in Duitsland stegen in april op jaarbasis met 1,6 procent, wat gelijk is aan de voorgaande maand. Op maandbasis maakten de consumentenprijzen in april een pas op de plaats.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 71,11 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 78,04 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1800. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1838 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1839 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Burberry noteerde woensdag rond het middaguur 1,8 procent hoger. Het Britse concern voor luxe consumentengoederen heeft het afgelopen boekjaar een hogere winst geboekt op een licht lagere omzet.

Paddy Power Betfair noteerde 5,5 procent hoger. Het gokbedrijf bevestigde gesprekken te voeren over een mogelijke fusie van zijn Amerikaanse activiteiten met FanDuel.

Micro Focus International steeg 8,9 procent. Het software bedrijf verwacht dat de omzet over de eerste zes maanden van 2018 hoger zal uitpakken dan aanvankelijk verwacht, dankzij een ongebruikelijk grote licentiedeal van 40 miljoen dollar. De deal werd eerder afgesloten dan voorzien.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden vlak.

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,7 procent lager op 2.711,45 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het rood op 24.706,41 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,8 procent tot 7.351,63 punten.

Geef een reactie