--- ---

Beursblik: fors minder winst voorzien bij NN

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 16 mei 2018

Storm voorspelt hoge schades.

 NN Group zal donderdag een fors lagere winst melden over het eerste kwartaal, omdat een jaar eerder meevallers het resultaat stuwden, terwijl het afgelopen kwartaal stormschade juist de winst drukte. Dat blijkt uit een consensusverwachting van analisten die werd ingezien door ABM Financial News.

De nettowinst daalt naar verwachting van 435 miljoen euro een jaar eerder naar 253 miljoen afgelopen kwartaal. Dit is een normalisering, aangezien niet-operationele posten vorig jaar 168 miljoen euro bijdroegen aan de winst. Voor dit kwartaal worden deze posten op 42 miljoen euro geschat.

Het operationele resultaat zal naar verwachting dalen van 406 miljoen naar 360 miljoen euro. Voor het Nederlandse levensverzekeringenbedrijf worden stabiele inkomsten verwacht van 223 miljoen euro, terwijl het resultaat bij het schadebedrijf met zo'n 55 miljoen euro zou verslechteren, vergeleken met een jaar eerder, tot 24 miljoen euro negatief.

Storm

Analisten rekenen op flinke schade door de storm die in januari over Nederland raasde en zien de gecombineerde kosten en schadeclaims hierdoor oplopen van 96 procent van de premie-inkomsten tot 108 procent.

Bij de Europese verzekeraar en de vermogensbeheertak worden stabiele resultaten voorzien, afgezet tegen het gemiddelde van de vier kwartalen van vorig jaar. De twee onderdelen zijn goed voor zo'n 125 miljoen euro winst. Bij het Japanse levenbedrijf blijft de winst naar verwachting steken rond 80 miljoen euro, terwijl het verlies bij de overige activiteiten zou zijn opgelopen tot 23 miljoen euro.

Kapitaal

Analisten letten vooral op de kapitaalpositie, met een verwacht kasoverschot van 1,6 miljard euro, boven de bandbreedte die NN zelf aanhoudt. Daarmee zou de verzekeraar weer voor zo'n 300 miljoen euro aan aandelen kunnen inkopen dit jaar, verwacht UBS.

De solvabiliteit zal naar verwachting dalen van 206 procent aan het einde van 2017 tot 200 procent ultimo maart. Een lagere UFR-rekenrente en lagere aandelenmarkten zullen de solvabiliteit beïnvloeden, evenals de hogere rentes en wijdere risicospreads op bedrijfsobligaties. Voor eind 2018 mikken de analisten op 206 procent.

NN maakt de resultaten donderdag voorbeurs bekend. Woensdagmiddag werd het aandeel 0,6 procent lager verhandeld op 38,68 euro.

Geef een reactie