--- ---

Beursblik: Credit Suisse verlaagt koersdoel ABN AMRO

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 15 mei 2018

Handhaaft advies Outperform

 Credit Suisse heeft het koersdoel voor ABN AMRO verlaagd van 30,00 naar 29,00 euro, omdat de bank een lager dan verwacht kapitaalsurplus rapporteerde na het eerste kwartaal.

De Zwitserse zakenbank handhaaft het advies op Outperform, omdat het verwachte dividendrendement de komende twee jaar 7 procent blijft, met ruimte om kosten verder te verlagen na de "te hoge" kostenratio van 59 procent in 2017.

De kapitaalbuffer was lager dan verwacht omdat de zakenbank meer leningen tegen hogere risicowegingen uitzette, maar Credit Suisse ziet geen invloed op de verwachte kapitaalteruggave. De Zwitserse bank rekent op een kapitaalsurplus van 500 miljoen euro in 2019, wat de bank in staat zou stellen om een dividendrendement in contanten van 7 procent te genereren.

De rentebaten waren in het eerste kwartaal onderliggend 2 procent hoger dan verwacht, door hogere volumes en aangepaste boekhoudregels, en deze meevaller is houdbaar, meent analist Marcell Houben. Wel blijven de marges onder druk door concurrentie op de hypotheekmarkt en de spaarrente die nauwelijks meer omlaag kan.

Grote meevaller waren de kosten, die 4 procent lager dan verwacht waren, door lagere IT-kosten en minder personeel. Als dit doorzet komt Houben uit op 4,68 miljard voor dit jaar, terwijl analisten tot nu toe gemiddeld rekenden op een lichte toename dit jaar naar 5,3 miljard euro.

De grote misser waren de kredietvoorzieningen die met 208 miljoen ruim drie keer zo hoog waren als verwacht, waarvan het leeuwendeel door grote posten in de sectoren energie, transport en diamantindustrie. Houben denkt dat dit niet structureel is, gezien het stabiele percentage probleemleningen in deze sectoren en de recent oplopende prijzen voor olie en transport. ABN AMRO voorspelt dat de risicokosten dit jaar lager dan het gemiddelde van 25 tot 30 basispunten van de risicogewogen balans uitkomen en Houben mikt op 19 punten, waar de analistenconsensus nog op 12 punten staat.

Het aandeel ABN AMRO noteerde dinsdag 0,8 procent hoger op 24,96 euro op een lichtgroen Damrak.

Geef een reactie