--- ---

AEX met winst de week uit

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 11 mei 2018

Beleggers houden de olieprijzen in de gaten.

 De Amsterdamse beurs is afgelopen week flink hoger gesloten. De AEX sloot vrijdag fractioneel hoger op 562,27 punten, wat een weekwinst betekende van 1,2 procent.

In de afgelopen week hielden beleggers vooral de ontwikkelingen rond de olieprijzen nauwlettend in de gaten. Deze stegen op weekbasis aanzienlijk, deels als gevolg van het opzeggen van de nucleaire deal met Iran door de Amerikaanse president Donald Trump.

"Olie, olie, olie, verder was het weinig spannend", aldus vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB. Westerterp wees ook op de problemen in Venezuela, de stijgende vraag en de daling van de Amerikaanse olievoorraden. "Een perfecte cocktail", aldus de vermogensbeheerder. Vooral oliereus Royal Dutch Shell profiteerde van de hogere olieprijzen en trok de AEX mee omhoog.

Een vat Amerikaanse olie werd op weekbasis 2,0 procent duurder en een vat Brent steeg 3,5 procent.

"Er kunnen mogelijk tot een miljoen vaten olie per dag uit de markt verdwijnen, waardoor het aanbod daalt en de prijs stijgt", zei vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer over de sancties die Iran mogelijk tegemoet kan zien.

Geopolitieke spanningen

Door het opzeggen van het nucleaire akkoord laaiden de geopolitieke spanningen ook weer op, waarbij Iran afgelopen week de door Israël geannexeerde Golanhoogte met raketten bestookte. Israël viel vervolgens Iraanse doelen in Syrië aan. "De spanningen lopen verder op, maar de aandelenmarkten blijven er relatief goed bij liggen", concludeerde fondsmanager Cees Smit van Today's Groep evenwel.

Naast de olieprijzen, was er afgelopen week ook het rentebesluit van de Bank of England. De handhaving van het belangrijkste rentetarief op 0,5 procent zorgde voor weinig verrassingen. Het opkoopprogramma voor obligaties bleef staan op 435 miljard Britse pond en dat voor bedrijfsobligaties op 10 miljard pond. Aanvankelijk rekende de markt op actie, maar de meest recente macro-economische cijfers in combinatie met uitspraken van de centrale bank maakten dat er uiteindelijk nog nauwelijks werd gerekend op een renteverhoging.

"Uit het inflatierapport en de statement blijkt nog wel dat ze willen verhogen naar 0,75 procent en augustus als een nieuwe kans zien", aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank. Koopman denkt dat de Bank of England dus aan het einde van de zomer wel in actie komt, "maar dit is op voorwaarde dat de economische cijfers in het VK de komende twee maanden zullen verbeteren".

Het muntpaar euro/dollar zakte afgelopen week nog wat verder weg, nadat in de weken ervoor de dollar al aantrok. Aan het begin van de handelsweek koerste het muntpaar nog rond een niveau van 1,1920, terwijl er vrijdagmiddag niveaus werden gezien van 1,1850. Uiteindelijk trok de euro weer iets aan ten opzichte van de greenback en rond het slot van de handelsdag in Europa op vrijdag stond er een koers van 1,1944 op de borden.

Volgende week

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers volgende week inzicht in enkele inflatiecijfers over april, onder meer uit Duitsland en de gehele eurozone. Bovendien komen er voorlopige economische groeicijfers, eveneens uit Duitsland en de eurozone, maar ook uit Nederland.

Een groot deel van de Nederlandse bedrijven is inmiddels al met cijfers gekomen, maar er zijn nog enkele ondernemingen die aankomende week de boeken openen. Zo geeft onder meer ABN AMRO inzicht in de kwartaalcijfers, net als Heijmans, Altice en NN Group.

Op Europese niveau zijn er onder meer volgende week cijfers van het Duitse HelloFresh, Commerzbank en Vodafone. En in Amerika kunnen beleggers cijfers van Walmart, Home Depot en Campbell Soup verwachten.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg ArcelorMittal afgelopen week aanzienlijk, met een weekwinst van 4,2 procent. Het staalconcern profiteerde in het eerste kwartaal van dit jaar van een mondiaal aantrekkende vraag en de EBITDA kwam uit op 2.512 miljoen dollar, waar analisten vooraf mikten op 2.322 miljoen dollar. "De [staal]markt verbetert", concludeerde ABN AMRO.

Verder schreven ASML en indexzwaargewicht Unilever aardig wat beurswaarde bij met koerswinsten van respectievelijk 3,5 en 3,0 procent. Ahold Delhaize won 2,6 procent op weekbasis en daarmee herstelde het aandeel van verliezen eerder in de week na publicatie van de kwartaalcijfers. De grootgrutter presteerde in de eerste drie maanden van 2018 beter dan verwacht, hoewel de omzet wel onder druk stond. Beleggers werden onaangenaam verrast door de verlenging van een gifpil tegen ongewenste overnames, in de vorm van een optieovereenkomst met de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize.

De sterk opgelopen olieprijs zorgden bij Royal Dutch Shell voor een weekwinst van 3,0 procent.

ING Groep moest afgelopen week de rode lantaarn dragen met een verlies van 3,7 procent. De bank heeft in het eerste kwartaal toch meer winst geboekt, onder meer dankzij sterk lagere risicokosten. Analisten mikten op een daling van de winst. Het verschil zat hem vooral in de lager dan verwachte bijdrage aan de stroppenpot. Toch waren analisten niet al te enthousiast over het kwartaalrapport, dat afgezien van een stabiele rentemarge en meevallende oninbare leningen ook tegenvallende fee-inkomsten bevatte, alsmede stijgende kosten en een lagere kapitaalbuffer.

Philips en Philips Lighting sloten de rij met koersdalingen tot 3,0 procent. Philips noteerde afgelopen week wel ex-dividend.

In de Midkap was het AMG dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 7,7 procent, gevolgd door OCI en IMCD met beide een winst van 4,0 procent. Volgens NIBC beleefde IMCD een "uitstekend" eerste kwartaal, met zowel een sterke autonome groei als een door overnames gedreven groei in alle regio's.

Air France-KLM bleek de gebeten hond met een weekverlies van 8,6 procent op 7,40 euro. CEO Jean-Marc Janaillac kondigde vorige week vrijdag zijn vertrek aan. De Franse minister van Economie Bruno Le Maire vreest voor de toekomst van de luchtvaartmaatschappij, als er geen stappen worden genomen om de huidige crisis bij de luchtvaartmaatschappij op te lossen.

"Air France-KLM heeft afgelopen vrijdag het structurele probleem omtrent de lonen niet weten op te lossen, waardoor de risico's op een faillissement op de lange termijn groter zijn geworden", zei analist Corné van Zeijl van Actiam tegen ABM Financial News. Verschillende analisten gooiden de handdoek in de ring en verlaagden hun adviezen en koersdoelen voor Air France-KLM.

Sligro Food Group en Arcadis gaven tot 3,4 procent aan beurswaarde prijs.

Onder de kleinere aandelen maakte Pharming Group een koerssprong van 9,4 procent. Binckbank daalde 6,1 procent.

Geef een reactie