--- ---

Aan de hand van de tweet die Ethereum oprichter Vitalik Buterin op 30 april geplaatst heeft kan worden geconcludeerd dat het lang geanticipeerde Sharding niet lang meer op zich zal laten wachten. Sharding is een methode waarbij het aantal transacties die een blockchain kan verwerken drastisch wordt verhoogd. Data wordt opgesplitst en verspreid in zogeheten […]

Aan de hand van de tweet die Ethereum oprichter Vitalik Buterin op 30 april geplaatst heeft kan worden geconcludeerd dat het lang geanticipeerde Sharding niet lang meer op zich zal laten wachten.

Sharding is een methode waarbij het aantal transacties die een blockchain kan verwerken drastisch wordt verhoogd. Data wordt opgesplitst en verspreid in zogeheten ‘shards’ waardoor de grootte van een transactie significant wordt verlaagd.

Momenteel kan de Ethereum blockchain ongeveer 13 transacties per seconde verwerken. Ter vergelijking, Bitcoin verwerkt maximaal 7 transacties per seconde en de capaciteit van betalingsverwerker Visa ligt op ongeveer 24.000 per seconde. De beperkte capaciteit van ’s werelds meest gebruikte blockchain heeft eind vorig jaar voor veel problemen gezorgd. Begin december zorgde de razend populaire applicatie CryptoKitties ervoor dat de Ethereum blockchain vastliep. Als gevolg hiervan ontstonden er onbevestigde transacties en nam de transactietijd aanzienlijk toe.

Sindsdien is het schaalbaar maken van de blockchain nog hoger op de lijst komen te staan van ontwikkelaars onder wie Vitalik Buterin. De 24-jarige Rus kwam in 2017 voor het eerst met het idee van sharding en wordt beschouwd als de heilige graal als het gaat om schaalbaarheid.

Geef een reactie