Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 7 mei 2018 10:17

Beursblik: kansen faillissement Air France-KLM toegenomen

 Air France-KLM heeft afgelopen vrijdag het structurele probleem omtrent de lonen niet weten op te lossen, waardoor de risico's op een faillissement op de lange termijn groter zijn geworden. Dit stelde analist Corné van Zeijl van Actiam tegenover ABM Financial News.

Vrijdag werd bekend dat topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM opstapt. Janaillac had zijn lot verbonden aan een consultatieronde onder het personeel over een loonvoorstel. Hieraan nam 80,33 procent deel en 55,44 procent van het personeel stemde tegen het voorstel.

Als gevolg koerste het aandeel maandagochtend maar liefst 13,4 procent lager. "In theorie is er niks veranderd aan het bedrijf, dat vast wel weer een nieuwe CEO vindt", zo stelde Van Zeijl, die de afstraffing op basis daarvan onterecht noemde.

"In de praktijk is het nieuws evenwel veelbetekenend voor het sentiment. De problemen omtrent de structureel hoge lonen in Frankrijk hebben het bedrijf een CEO gekost en dat is een teken dat het mogelijk nooit goed gaat komen", aldus Van Zeijl. Op dit vlak hebben beleggers volgens de marktvorsers "zeker" een punt. Daarbij hebben de recente stakingen bij de Franse tak van de maatschappij al zeker 300 miljoen euro gekost.

De Franse minister van Economie Bruno Le Maire vreesde in een interview op de Franse nieuwszender BFMTV voor de toekomst van Air France, als er geen stappen worden genomen de huidige crisis bij de luchtvaartmaatschappij op te lossen.

Van Zeijl merkte op dat Air France-KLM op korte termijn juist hele grote stappen heeft gemaakt, vooral met het terugbrengen van de schulden. De luchtvaartmaatschappij profiteert daarbij van een gunstig economisch klimaat. Toch merkte de marktanalist op dat Air France-KLM nu al kampt met prijsdruk.

"Op de lange termijn heeft Le Maire zeker gelijk [om te vrezen voor de toekomst van Air France-KLM]", aldus Van Zeijl. "Als het bedrijf nu al geld verliest, dan wordt het bij een economisch minder gunstig klimaat wel erg moeilijk. Doordat er vrijdag een structureel probleem niet werd opgelost [omtrent de lonen], is de kans op faillissement op de lange termijn zeker toegenomen."

De Aandeelhouder TV

augustus 5, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk

augustus 5, 2020

Sterke cijfers! | 5 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 4, 2020

Beursexperts blijven somber voor de AEX + aandelentips AEX

augustus 4, 2020

AEX 4 augustus Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

 • 08:53

  Nasdaq boekt record & Microsoft wil TikTok

 • 16:14

  TA: ‘Verzilvermomentje in de Zilverprijs’

 • 16:35

  Aandeel Alphabet: Advertentiereus kwetsbaar voor coronacrisis

 • 11:25

  Technische analyse AEX – Nederlandse beurs op weg naar steun op 530 punten

 • 08:57

  Big Tech verrast & Amerikaanse dollar verzwakt

 • 08:57

  Big Tech verrast & Amerikaanse dollar verzwakt

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk

03 aug 15:42 Nico Bakker

AKZO vindt SMA steun

03 aug 10:51 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen – Introductie Risk