Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 27 april 2018 17:54

Damrak sluit licht hoger op Koningsdag

 Het Damrak is vrijdag op Koningsdag iets hoger gesloten. De AEX steeg 0,1 procent tot 554,94 punten, terwijl de AMX vlak sloot en de AScX 0,6 procent steeg.

Positief nieuws over Noord-Korea kon de koersen niet omhoog brengen. Noord en Zuid-Korea tekenden vrijdag een overeenkomst om te gaan werken aan "complete denuclearisatie" van het Koreaanse schiereiland.

Verder bleek de Amerikaanse economie in de eerste drie maanden van 2018 met 2,3 procent te zijn gegroeid. Dit is een groeivertraging ten opzichte van de 2,9 procent die in het vierde kwartaal werd gemeten, maar wel beter dan de krap twee procent die economen voorzagen.

Econoom James Knightley van ING sprak van een goed cijfer voor de VS, zeker als rekening werd gehouden met de lastige vergelijkingsbasis. Knightley denkt dat het lopende tweede kwartaal zelfs beter wordt. “Het eerste kwartaal is typisch het slechtste kwartaal voor de Amerikaanse groei”, merkte de econoom op.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan, daalde deze maand wel ten opzichte van maart. De daling was echter minder hard dan voorlopige cijfers deden vermoeden.

Vanochtend was al gebleken dat het economisch sentiment in de eurozone in april onveranderd bleef. De economie van het Verenigd Koninkrijk groeide in de eerste maanden van 2018 met 1,2 procent, terwijl er op 1,4 procent was gerekend. Op kwartaalbasis was er evenwel nauwelijks sprake van groei.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2106. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,2100. De olieprijzen noteerden licht lager.

Volgende week zullen beleggers weer een reeks kwartaalcijfers voorgeschoteld krijgen. Onder meer AMG Advanced Metallurgical Group, BAM Groep, Sif en Brunel openen de boeken. Internationaal komen cijfers van Apple, Spotify, dat onlangs naar de beurs in Amerika ging, Tesla en BMW.

Qua macro-economisch nieuws is volgende week vrijdag het Amerikaanse banenrapport de grote blikvanger in combinatie met de Federal Reserve.

Stijgers & dalers

In de AEX was indexzwaargewicht Unilever de grootste stijger met 1,5 procent, gevolgd door Galapagos met een winst van 1,0 procent en Philips dat 0,9 procent steeg. Ondanks dat Goldman Sachs Ahold Delhaize van de kooplijst haalde, steeg de koers 0,8 procent. Het koersdoel ging dan ook omhoog van 20,20 naar 20,40 euro.

Onderaan eindigde Altice met een verlies van 5,7 procent.

Galapagos meldde positieve preklinische resultaten met GLPG1972 in een artrose ratmodel. De preklinische resultaten laten volgens het biotechbedrijf een gunstig effect zien op kraakbeen en botten met GLPG1972.

De middelgrote aandelen werden door Arcadis aangevoerd dat 2,9 procent erbij kreeg. Corbion eindigde 2,7 procent hoger en WDP 1,8 procent.

ASMI daalde 2,0 procent, net als Fugro. Intertrust verloor 1,7 procent. De bodemonderzoeker spoot donderdag nog met dubbele cijfers omhoog na het openen van de boeken. Fugro kreeg vandaag een opdracht voor bodemonderzoek voor de kust van Brazilië.

In de AScX steeg Pharming 6,2 procent. Avantium en Sif wonnen beiden 1,4 procent.

Beter Bed was verreweg de grootste daler met 7,0 procent. Het concern heeft in het eerste kwartaal van 2018 minder omzet geboekt, doordat de beddenverkoper tegenwind ondervond in Duitsland. De omzet daalde in het eerste kwartaal met 4,0 procent op jaarbasis naar 110,4 miljoen euro. KBC Securities verlaagde na de omzetwaarschuwing het koersdoel voor Beter Bed van 13,00 naar 10,50 euro met een ongewijzigd Houden advies.

RoodMicrotec verloor 5,2 procent. Het bedrijf is een gerechtelijke procedure gestart tegen een debiteur. De zaak betreft een vordering van 130.000 euro. De debiteur beroept zich op verrekening met een door RoodMicrotec betwiste vordering wegens schadevergoeding, aldus de onderneming. Vanwege de kwestie neemt Rood een voorziening van 130.000 euro.

Alumexx daalde 1,6 procent. Phelix, de rechtsvoorganger van Alumexx, leed in 2017 een verlies van 436.000 euro, vooral als gevolg van eenmalige externe kosten van 406.000 euro. Alumexx, dat op 2 januari dit jaar een notering kreeg, zei dat de eerste drie maanden van dit jaar zich hebben ontwikkeld conform prognose.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street circa een half procent lager.

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:38

  ETF van de week: iShares US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:00

  Bitsig debat tussen Biden en Trump – Monsterboete voor JPMorgan

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt