Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 27 april 2018 11:14

Beursupdate: Damrak krabbelt omhoog

 De Amsterdamse beurs wist vrijdag gedurende de ochtend wat verder op te lopen. Rond de klok van elf uur steeg de AEX 0,3 procent tot 555,82 punten.

Volgens vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer werd er op de Amsterdamse beurs geprofiteerd van de optimistische stemming op Wall Street donderdagavond, toen enkele techreuzen als Amazon en Intel met beter dan voorziene cijfers kwamen. "De resultaten waren uitstekend en de Amsterdamse beurzen kregen het positieve sentiment uit de Verenigde Staten vanochtend mee", aldus Van de Groep, die verder sprak van een rustige handelsochtend.

Ook zag de vermogensbeheerder de euro vanochtend nog iets verder verzwakken tegenover de euro, nadat voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank donderdagmiddag "schitterde door niks te zeggen". De ECB hield donderdag het rentebesluit onveranderd. Van de Groep sprak van een opmerkelijke beweging van het muntpaar euro/dollar. "De euro ging na het rentebesluit omhoog, maar zakte daarna toch weg." Volgens Van de Groep had dit te maken met het feit dat Draghi voorlopig het monetaire beleid ruim wil houden in het licht van de inflatieontwikkeling. "Dit in combinatie met sterke macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten, zorgde voor een sterkere dollar."

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2080. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,2100 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2107 op de borden. De olieprijzen koersten tot 0,4 procent lager.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vrijdag inzicht in wat inflatiedata en groeicijfers uit de Verenigde Staten. "Daarbij zal er vooral aandacht zijn voor de loonontwikkeling in Amerika", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Vanochtend werd al bekend dat de France economie in het eerste kwartaal in een lager tempo groeide. De Spaanse inflatie liep iets terug en de economie groeide ook iets minder hard. De Britse economie groeide afgelopen kwartaal nog nauwelijks.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen herstelde Philips Lighting slechts deels van de forse verliezen op donderdag, na publicatie van de kwartaalresultaten. Het aandeel steeg vanochtend met 3,3 procent, nadat het donderdag nog ruim dertien procent verloor.

Galapagos schreef 2,1 procent bij, na positieve preklinische resultaten met GLPG1972 in een artrose ratmodel. ASML leek te profiteren van sterke cijfers van Intel donderdagavond met een plus van 0,7 procent, ondanks dat het aandeel ex-dividend noteert. ASML keert over afgelopen jaar 1,40 euro per aandeel uit.

Altice gaf 1,1 procent prijs en ook ING Groep kon met een min van 0,7 procent niet in het groen komen.

In de Midkap was het BE Semiconductor Industries dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 2,9 procent. Op donderdag maakte het aandeel evenwel een koersval van krap zeventien procent. De kwartaalcijfers van de onderneming werden gisteren slecht ontvangen.

Arcadis en Corbion wonnen tot 2,7 procent.

Intertrust gaf opnieuw 1,4 procent aan waarde prijs. Het trustkantoor verloor op donderdag ook al aan beurswaarde na tegenvallende resultaten.

Onder de kleinere fondsen steeg Pharming met 5,9 procent, maar Beter Bed verloor 5,8 procent. De beddenverkoper waarschuwde voor omzetdruk in Duitsland. Beter Bed kwam met een onverwachte kwartaalupdate die tekort schoot, aldus de analisten van KBC Securities, die het koersdoel verlaagden van 13,00 naar 10,50 euro bij handhaving van het Houden advies.

Het lokaal genoteerde Alumexx daalde 5,3 procent en RoodMicrotec 3,7 procent. RoodMicrotec is een gerechtelijke procedure gestart tegen een debiteur. De zaak betreft een vordering van 130.000 euro. De debiteur beroept zich op verrekening met een door RoodMicrotec betwiste vordering wegens schadevergoeding, aldus de onderneming. Vanwege de kwestie neemt Rood een voorziening van 130.000 euro. Phelix, de rechtsvoorganger van Alumexx, leed in 2017 een verlies van 436.000 euro, vooral als gevolg van eenmalige externe kosten van 406.000 euro. Alumexx, dat op 2 januari dit jaar een notering kreeg, zei dat de eerste drie maanden van dit jaar zich hebben ontwikkeld conform prognose.

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:38

  ETF van de week: iShares US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:00

  Bitsig debat tussen Biden en Trump – Monsterboete voor JPMorgan

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt