--- ---

Meevallende winst Qualcomm

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 25 april 2018

Omzet conform verwachting.

 Qualcomm heeft over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2018 in lijn tot beter dan verwachte cijfers gepresenteerd. Dit bleek woensdag nabeurs uit de cijfers van de Amerikaanse chipmaker.

In het afgelopen kwartaal behaalde Qualcomm een omzet van 5,3 miljard dollar. Daarmee steeg de omzet met 5 procent op jaarbasis, maar was er op kwartaalbasis wel sprake van een daling van 13 procent. Vooraf zei de chipfabrikant te rekenen op een omzet van 4,8 miljard tot 5,6 miljard dollar.

Onder de streep was er een winst van 0,4 miljard dollar, of 0,24 dollar per aandeel, waar een jaar eerder nog een winst werd behaald van 0,7 miljard dollar. In het eerste kwartaal leed Qualcomm door een verandering in de Amerikaanse belastingwet en verschillende boetes nog een verlies van 6,0 miljard dollar.

Op aangepast niveau deed Qualcomm het beter. De winst per aandeel van 0,80 dollar was namelijk hoger dan de bij het eerste kwartaal afgegeven outlook van 0,65 tot 0,75 dollar per aandeel.

Outlook

Qualcomm gaf voor het lopende kwartaal een outlook af van een aangepaste winst per aandeel tussen de 0,65 en 0,75 dollar en een omzet die uitkomt binnen een bandbreedte van 4,8 miljard tot 5,6 miljard dollar.

In het derde kwartaal vorig jaar werd er een omzet gerealiseerd van 5,4 miljard dollar met een aangepaste winst per aandeel van 0,83 dollar.

Overnameperikelen

Qualcomm staat in de belangstelling van Broadcom. De Amerikaanse president Donald Trump ziet deze overname niet zitten en stak er inmiddels een stokje voor. De overname zou impact kunnen hebben op de technologische concurrentiestrijd tussen Amerika en China, vreest de president.

Anderzijds tracht Qualcomm juist de Nederlandse chipmaker NXP in te lijven voor 44 miljard dollar. Daarvoor moet de Chinese toezichthouder juist nog toestemming geven.

Het aandeel Qualcomm daalde woensdag in de reguliere handel 0,4 procent. In de elektronische nabeurshandel won het aandeel 2,6 procent.

Geef een reactie