Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 23 april 2018 12:31

Europese beurzen lager rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur lager.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 381,35 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 12.505,02 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 5.401,25 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent lager op 7.362,85 punten.

In de tweede helft van vorige week domineerde de stijgende rente van Amerikaanse treasuries het sentiment, waardoor de dollar steeg en de aandelenmarkten onder druk kwamen te staan. Volgens marktanalist Konstantinos Anthis is de hamvraag nu was er gebeurt als de Amerikaanse tienjaarsrente de 3 procent bereikt en wat dit betekent voor valuta's en aandelen. "In theorie zou de dollar moeten blijven stijgen en aandelen verder onder druk komen te staan, maar financiële markten zijn nooit zo eenvoudig, dus we moeten voorzichtig zijn als we de combinatie van aanjagers in de markt ontcijferen", voegde hij toe.

De Amerikaanse rente noteerde rond lunchtijd op 2,994.

De markt kreeg maandagochtend een reeks Europese inkoopmanagersindices te verwerken. De bedrijvigheid in de economie van de eurozone is in april in eenzelfde tempo gegroeid als in maart. De inkoopmanagersindex voor de industrie zakte van 56,6 in maart naar 56,0 deze maand, terwijl de index voor de dienstensector juist steeg van 54,9 naar 55,0. Dit bracht de samengestelde index voor april op 55,2, tegen eveneens 55,2 in maart.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit zit de economie van de eurozone in een lagere versnelling. Het groeitempo was sinds begin 2017 niet meer zo laag, merkte de econoom op. Desalniettemin vindt Williamson de groei nog altijd "robuust" en denkt hij dat de economie aan begin van het tweede kwartaal met 0,6 procent groeide.

De daling van de inkoopmanagersindices is volgens Williamson ook niet verrassend noch zorgelijk. "Zo'n sterke groei als aan het begin van het jaar houdt slechts zelden lang aan."

Daarbij hebben de stakingen in Frankrijk vermoedelijk een negatieve impact gehad, aldus Markit. Ook heeft de duurdere euro de export parten gespeeld, voegde Williamson toe.

De euro/dollar noteerde op 1,2233. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2274 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2288 op de borden.

Olie noteerde maandag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 67,97 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 73,72 dollar.

Bedrijfsnieuws

UBS noteerde maandag rond het middaguur 3,7 procent lager, ondanks het feit dat de Zwitserse bank een stijging van de nettowinst van 19 procent over het eerste kwartaal rapporteerde, vanwege sterke prestaties van zijn vermogensbeheerdivisie.

Philips steeg in Amsterdam 4,9 procent. "Hoewel er nog meer werk te verzetten is, is 2018 goed van start gegaan, met een vergelijkbare orderinstroom van 10 procent, een vergelijkbare omzetgroei van 5 procent en een verbetering van de operationele winst met 130 basispunten", zei CEO Frans van Houten in een toelichting op de cijfers.

Opvallend was dat bierbrouwers het zwaar hadden. Heineken daalde 2,9 procent in Amsterdam en in Brussel ging AB InBev 1,6 procent in het rood. Het aandeel Heineken ging ex-dividend, maar dit verklaarde de daling slechts ten dele. Een directe reden voor de daling ziet handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten evenwel niet. AB InBev heeft volgens hem wellicht last van de oplopende rente, maar dit geldt niet echt voor Heineken, dat ook nog een flinke koersdoelverhoging kreeg van HSBC van 93,00 naar 102,00 euro.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,9 procent lager op 2.670 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het rood op 24.462,94 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,3 procent tot 7.146,13 punten.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke