Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 18 april 2018 10:41

Beursupdate: Vopak in de schijnwerpers op groen Damrak

 De Amsterdamse beurs heeft woensdag gedurende de ochtend de winsten iets weten uit te breiden. Iets na half elf koerste de AEX 0,4 procent hoger tot 553,31 punten.

Volgens vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer zet het positieve sentiment van dinsdag zich ook woensdag voort. Van de Groep wees op de uitlatingen van het Internationaal Monetair Fonds op dinsdag, waarin de organisatie een sterke groei van de wereldeconomie voorziet. "Er zijn geen tekenen van een recessie, al waarschuwde het IMF wel voor de dreigende handelsoorlog", aldus de vermogensbeheerder.

Verder bleken volgens Van de Groep enkele Amerikaanse macro-economische cijfers dinsdag beter dan verwacht en sloten zowel de Amerikaanse beurzen als de Aziatische aandelenmarkten "fors" hoger, waarbij de geopolitieke spanningen afnemen. "Temeer nadat vanochtend is gebleken dat CIA-baas Mike Pompeo in het geheim Kim Jong-un ontmoette in aanloop naar de ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider en de Amerikaanse president Donald Trump", aldus Van de Groep.

De vermogensbeheerder van Fintessa sprak vanochtend van "overwegend goede" bedrijfscijfers, onder meer van ASML, maar ook van het Franse Danone en Rio Tinto.

"Al met al heerst er een positieve stemming op de beurs, wat geholpen wordt door het feit dat het gros van de bedrijven heel goed presteert ondanks de hoge verwachtingen."

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in enkele inflatiecijfers, waaronder die van de eurozone. Eerder vanochtend werd al bekend dat de Britse consumentenprijzen in maart minder hard zijn gestegen dan in februari. De inflatie bedroeg op jaarbasis 2,5 procent. In februari was dit 2,7 procent. Er was voor maart gerekend op 2,7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2368, vrijwel gelijk aan de stand rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen. De olieprijzen stegen tot 0,8 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Vopak met 4,0 procent na kwartaalcijfers. Vopak boekte in het afgelopen kwartaal zoals voorzien, een lager bedrijfsresultaat. De outlook werd door het tankopslagbedrijf herhaald. ING sprak van onderliggende goede resultaten.

Verder stegen ArcelorMittal en Aegon tot 1,7 procent.

De resultaten van ASML konden pas later op de ochtend overtuigen. NIBC bleek vooral te spreken over de brutomarge van 48,7 procent. Dit impliceert volgens De Jong een marge van meer dan 50 procent voor DUV, "wat tevredenstellend is". Ook was de analist positief verrast door orders voor de nieuwe generatie EUV. Bryan Garnier noemde de margedruk die in het tweede kwartaal wordt verwacht niet alarmerend. Het aandeel ASML koerste 1,0 procent hoger, na een groot deel van de ochtend lager te hebben gekoerst.

Heineken gaf 2,1 procent prijs. Beleggers bleken niet enthousiast te worden van de volumecijfers van de brouwer. Heineken realiseerde in het afgelopen kwartaal een biervolume van 50,5 miljoen hectoliter. Dat was ruim meer dan de 44,0 miljoen hectoliter in het eerste kwartaal van 2017 en ook meer dan de 49,1 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend. KBC Securities sprak van een licht meevallende autonome volumegroei ondanks de tegenwind in Europa.

In de Midkap was het FlowTraders dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 0,9 procent. FlowTraders kreeg van ING een koersdoelverhoging. Het koersdoel ging van 25,00 naar 38,00 euro. Analisten van de bank merkten op dat de volatiliteit dit jaar weer terug in de markt is, hetgeen Flow Traders in de kaart speelt. Fugro steeg zelfs met 1,6 procent.

Air France-KLM moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,6 procent. Ook TomTom kon met een min van 1,0 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere aandelen won Kiadis Pharma 4,7 procent, maar verloor ICT Group juist 0,7 procent.

De Aandeelhouder TV

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

Jongens tegen de meisjes op de Erasmus Universiteit – #Beursspel2020

oktober 28, 2020

KPN en Heineken | 28 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 27, 2020

AEX 27 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:12

  TA van Edward Loef – Dubbele top in Dow Jones Index

 • 09:53

  ETF van de week: iShares S&P US Banks ETF (IUS2)

 • 08:29

  Cijferseizoen in volle gang; Microsoft omlaag & First Solar schiet omhoog

 • 17:21

  TA van Edward Loef – “The Sky has no Limit”-aandelen

 • 08:37

  Volatiliteit neemt toe & Ant Group gaat $35 miljard ophalen

 • 17:59

  TA van Edward Loef – SAP & DAX, nu en 3 maanden terug

 • 11:55

  AEX-index blijft doormodderen & Heineken toont potentieel

 • 08:14

  Zorgen om coronavirus nemen toe & beursweek met razend volle agenda

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars

27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger