--- ---

Netwerk zou miljardenclaim vrezen.

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft een massaclaimprocedure toegestaan tegen Facebook vanwege het overtreden van privacywetgeving met gezichtsherkenningstechnologie. Dat meldde persbureau Reuters maandag.

De claimanten betwisten dat de sociale netwerkgigant foto's mag gebruiken voor gezichtsherkenning zonder toestemming van de gebruikers.

Facebook-gebruikers in Illinois klaagden het bedrijf in 2015 aan voor schending van de privacywetten in de Amerikaanse staat.

Rechter James Donato oordeelde in San Francisco dat de claim voldoet aan de voorwaarden voor een massaclaim. Facebook-gebruikers in Illinois waarvan na 7 juni 2011 algoritmes voor gezichtsherkenning werden opgeslagen, mogen zich nu aansluiten bij de claim.

Op de genoemde datum lanceerde Facebook 'tag suggestions', een applicatie die gebruikers suggesties aanreikt om vrienden te identificeren op foto's die op het netwerk zijn gezet.

Facebook noemt de claim ongefundeerd en heeft gezegd zich krachtig te zullen verdedigen.

Volgens de BBC stelde Donato in zijn oordeel dat "Facebook lijkt te geloven dat de schadeclaims kunnen oplopen tot miljarden dollars".

Facebook ligt de laatste weken onder vuur vanwege privacy-kwesties. Topman en grootaandeelhouder Mark Zuckerberg moest vorige week twee dagen lang vragen beantwoorden in de Amerikaanse Senaat, vanwege de zorgen over de manier waarop het bedrijf omgaat met privacy-gevoelige gegevens van gebruikers.

Geef een reactie