Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - zaterdag, 14 april 2018 16:18

Update: Amerika en bondgenoten voeren luchtaanvallen uit in Syrië

 Amerikaanse, Franse en Britse troepen hebben afgelopen nacht luchtaanvallen uitgevoerd op specifieke doelen in Syrië als vergelding voor de vermeende gifgasaanval vorige week waarbij 43 burgers omkwamen en honderden gewond raakten.

"Missie geslaagd", verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag op Twitter. Hij bedankte ook bondgenoten Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De luchtaanvallen werden uitgevoerd op faciliteiten waar chemische wapens worden gemaakt om zo de productie en het gebruik van deze wapens te stoppen, zei Trump vrijdagavond laat lokale tijd in Washington, toen hij de luchtaanvallen aankondigde. Tegelijkertijd legde de Amerikaanse president de verantwoording voor de gifgasaanval bij Rusland. Volgens Trump moet Moskou een keus maken tussen verdere escalatie of een oplossing voor stabiliteit en vrede.

De Russische president Vladimir Poetin zei zaterdag dat de aanval van Amerika en zijn bondgenoten rampzalig is voor de pogingen om vrede te bewerkstelligen in Syrië. Iran, een andere bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, noemde de luchtaanvallen een misdaad. Op verzoek van Poetin zal de VN Veiligheidsraad zaterdag bijeen komen in een spoedvergadering.

Trump zei vrijdag dat de aanvallen doorgaan totdat het Assad-regime is afgezet. Zijn minister van Defensie Jim Mattis verklaarde tijdens een bijeenkomst in het Pentagon dat er voorlopig geen nieuwe luchtaanvallen gepland staan. Volgens het Pentagon hangt het nu van Assad af of verdere actie zal worden ondernomen.

Amerika's bondgenoten Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk benadrukten in een verklaring het specifieke doel van de luchtaanvallen. Volgens de Britse premier Theresa May is de actie niet bedoeld om in te grijpen in de burgeroorlog die heerst in Syrië. De Franse president Emmanuel Macron stelde dat het Assad-regime met de gifgasaanval een rode lijn van Frankrijk had overschreden.

De Europese Unie gaf zaterdag in een reactie aan de militaire actie van Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te steunen en riep Rusland en Iran op hun invloed op Assad te gebruiken om verdere aanvallen met chemische wapens te voorkomen. De EU sluit sancties niet uit voor diegenen die helpen bij de productie en het gebruik van chemische wapens in Syrië. De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde de luchtaanvallen noodzakelijk en gepast.

Een militaire vergelding voor de gifgasaanval zat er al de hele week aan te komen, hoewel de timing onduidelijk bleef. Trump dreigde er aanvankelijk openlijk mee maar was later terughoudender. De financiële markten lieten zich er niet helemaal door van de wijs brengen maar beleggers waren wel voorzichtig. Vrijdag sloten de Europese beurzen licht hoger, terwijl Wall Street het moest doen met kleine verliezen. Olie werd afgelopen week flink duurder vanwege de kans op mogelijke productie-onderbrekingen in Syrië als gevolg van eventuele vergeldingsacties.

Volgens marktkenners zal de onzekerheid over verder militair ingrijpen het sentiment voorlopig nog wel blijven beheersen, hoewel beleggers zich ook focussen op de start van het cijferseizoen.

Update: om extra informatie toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:38

  ETF van de week: iShares US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:00

  Bitsig debat tussen Biden en Trump – Monsterboete voor JPMorgan

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt