--- ---

Vraag naar olie onder druk bij uitbreken handelsoorlog – IEA

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 13 april 2018

In maart daling aanbod door OPEC-akkoord.

 Een handelsoorlog tussen Amerika en China kan de honger naar olie flink doen stillen. Dit bleek vrijdag uit het maandrapport van het Internationaal Energie Agentschap.

Voor 2018 rekent IEA nog altijd op een groei van de mondiale vraag naar olie met 1,5 miljoen vaten per dag naar 99,3 miljoen vaten. Mocht er evenwel daadwerkelijk een handelsoorlog uitbreken dan zal deze raming vermoedelijk neerwaarts worden aangepast.

Als de wereldhandel met 1 procent daalt door een handelsoorlog, dan zou dit de vraag naar olie met ongeveer 690.000 vaten per dag drukken, denkt IEA.

In maart viel het olie-aanbod terug met 120.000 vaten naar 97,8 miljoen vaten per dag. Dit was vooral het gevolg van akkoord tussen OPEC en diverse andere grote olielanden om de productie in te perken, aldus het agentschap.

Dit akkoord stuwt de olieprijs, die nog eens een extra zetje in de rug krijgt door alle geopolitieke spanningen van dit moment, met name die in het Midden-Oosten. Of dit hogere prijspeil evenwel duurzaam is, dat moet nog maar blijken, waarschuwde IEA. De prijsstijging trekt namelijk schalieproducenten uit Amerika aan. Deze zorgden ervoor dat in maart de mondiale olieproductie op maandbasis dan wel daalde, maar op jaarbasis was er nog altijd sprake van een stijging.

Vrijdag noteerde een vat Amerikaanse olie op 67,52 dollar. Een vat Brent kostte 72,41 dollar.

Geef een reactie