--- ---

Kosten blijven stijgen in bouwsector – media

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 13 april 2018

Kenniscentrum BDB ziet stijgingen doorzetten tot 2022.

 De bouwkosten zullen de komende jaren waarschijnlijk verder blijven stijgen. Dit schreef vakblad Cobouw op basis van gegevens van kenniscentrum BDB.

In 2017 stegen de bouwkosten reeds met 7,5 procent en de verwachting is dat dit jaar de kosten even hard zullen toenemen, voorspelde BDB. Hogere lonen en materiaalkosten zorgen voor een prijsstijging van 2,5 procent. Conjunctureel komt daar nog eens 5 procent bovenop omdat de vraag alsmaar toeneemt en het aanbod daarin achter blijft, schreef Cobouw.

Bouwbedrijven kunnen in de problemen raken door stijgende kosten als ze een project tegen vaste prijzen aannemen, wat gebruikelijk is in de sector. Vorige week ging het Brabantse bouwconcern Moonen failliet. Door de opgelopen kosten konden rekeningen niet meer betaald worden.

BDB verwacht dat de prijzen nog zullen stijgen tot 2020, waarbij 2022 als kanteljaar wordt gezien. De piek wordt door het kenniscentrum voorzien in 2019 en 2020.

Geef een reactie