--- ---

Damrak met verlies gesloten

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 26 maart 2018

Markt ziet eerdere winsten vervliegen.

 De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,5 procent tot 518,75 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,9 procent.

De dreiging van een mondiale handelsoorlog was ook maandag het belangrijkste thema van de dag. Berichten dat Beijing en Washington achter de schermen gesprekken voeren om een wereldwijde handelsoorlog af te wenden, stemden beleggers aanvankelijk hoopvol.

De gesprekken onder leiding van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en de Chinese vice-minister voor economisch beleid Liu He zijn gericht op een betere toegang tot Chinese markten voor Amerikaanse bedrijven. De spanningen liepen vorige week hoog op nadat de regering Trump invoertarieven aankondigde op bepaalde Chinese goederen en China terugsloeg met tegenmaatregelen. Mnuchin zei zondag tegen Fox News "voorzichtig hoopvol" te zijn over een mogelijk vergelijk met China.

De markt zag de koerswinsten gedurende de tweede helft van de handelsdag echter weer vervliegen. "Een direct aanleiding was er niet", zei beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus, die van een rustige handelsdag sprak, waarbij "geen rare dingen" gebeurden. Springorum wees op relatief lage volumes. Ook op macro-economisch vlak gebeurde er volgens hem weinig. "De markt kon heel even tot rust komen", aldus de adviseur.

De ontwikkelingen in de internationale handel zullen deze week volgens marktanalist Bart Hordijk van Monex Europe in de belangstelling blijven staan. Daarnaast kijkt de analist uit naar een reeks Fed speeches in de loop van de week, economische groeicijfers uit het Verenigd Koninkrijk en Amerikaanse vertrouwensdata.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek maandag dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal op kwartaalbasis met 0,8 procent is gegroeid. De data waren conform een eerdere raming.

De Franse economie groeide in de laatste drie maanden van 2017 met 0,7 procent, na een stijging van 0,5 procent in het derde kwartaal.

Gedurende de tweed helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Chicago Fed National Index in februari is gestegen van 0,02 naar 0,88.

Olie noteerde maandag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent tot 65,13 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,0 procent lager bewoog op 1,0 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2444. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2378 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2353 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door NN met een winst van 0,5 procent, gevolgd ABN AMRO en Shell, die beiden 0,4 procent hoger noteerden.

Altice was met een verlies van 3,3 procent de hekkensluiten. DSM daalde 1,7 procent, evenals Galapagos.

Akzo Nobel daalde 1,2 procent, nadat MorningStar het koersdoel verhoogde van 64,00 euro naar 82,00 euro. Analist Rob Hales waardeert de divisie Specialty Chemicals op 8,5 miljard euro en daarmee lager dan de analistenconsensus van 9 miljard tot 10 miljard.

Unilever noteerde 1,0 procent lager. Royal Bank of Canada verlaagde het koersdoel voor Unilever van 40,00 naar 37,00 euro met een ongewijzigd Underperform advies.

In de AMX verloor flitshandelaar Flow Traders 4,8 procent, maar won juist afgelopen vrijdag op een rode beurs nog 9,1 procent. Flow Traders spint garen bij een hoge volatiliteit op de beurzen.

Arcadis daalde 13,4 procent na een adviesverlaging van ABN AMRO van Houden naar Verkopen. Ook het koersdoel werd verlaagd van 19,00 naar 15,00 euro. Volgens analist Philip Ngotho onderschat de markt het risicoprofiel van Arcadis en is er kans dat de convenanten weer een probleem worden. Arcadis werd toegevoegd aan de lijst met minst favorieten aandelen van ABN AMRO.

BAM won 0,2 procent. Het concern neemt werk over van het failliete Carillion. Dit betekent dat BAM verantwoordelijk wordt voor de tweede en laatste fase van het Embankment gebouw in Manchester, dat begin 2020 klaar moet zijn. De financiële details van de opdracht werden niet vermeld. Vorige week werd ook al bekend dat BAM een project van Carillion overneemt.

Van de AScX-fondsen waren BinkBank, Wessanen en KasBank met winsten van respectievelijk 0,6 procent, 0,5 procent en 0,4 procent de enige stijgers. Kiadis Pharma was met een verlies van 4,2 procent de sterkste daler.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent hoger op 2.607,28 punten. De Dow Jones index steeg 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het groen.

Geef een reactie